nieuws

Hergebruik centraal tijdens Dag van de Architectuur

Rotabs1.cropresize.tmp.JPG
Rotabs1.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Een oude brandweerkazerne omdopen tot warenhuis van ontwerpers en kunstenaars, wonen in een garage, een speeltuin uitsluitend van gebruikte materialen en de Hofpleinlijn als wandel- en fietsroute. Hergebruik is het thema van de Dag van de Architectuur 2010.
Hergebruiken in plaats van slopen gebeurt steeds vaker. Dat komt voort vanuit een milieugedachte om spaarzamer met de omgeving om te gaan. Ook komen er steeds meer kantoorpanden leeg te staan en is er behoefte om die ruimte te gebruiken voor woningen.
Mensen wonen graag in een oud pakhuis of centraal gelegen bedrijvenpand omgetoverd tot appartementencomplex. Voor de cohesie van een stad is het hergebruik van verwaarloosde panden volgens deskundigen ook een gewenste zaak.
Paul Posse, initiatiefnemer van een in een warenhuis omgeturnde brandweerkazerne, is groot voorstander van hergebruik. 'Rotterdam is juist zo mooi omdat panden die ik twintig jaar geleden heel lelijk vond, nu ineens een juweeltje kunnen zijn.' Niet afbreken, hergebruiken is Posse's devies.

Rotabs in Rotterdam-Noord

In Rotterdam zijn er zaterdag rondleidingen, excursies en workshops op verschillende lokaties en door de hele stad. Het epicentrum is Rotabs aan de Zwaanshals in Rotterdam-Noord. Vanaf de straatkant gedraagt dit gebouw zich als een kameleon, als je het binnenterrein betreedt, kom je terecht in een vurige knalrode oase.
In Rotabs hebben ontwerpers en kunstenaars hun atelier en verkopen ze hun producten. Tegelijkertijd kun je bij Rotabs terecht voor een drankje op het terras. Voor het hele programma bezoek de website airfoundation.nl
Marion Keete heeft een gesprek met Paul Posse, initiatiefnemer van Rotabs, en organisator van de Dag van de Architectuur in Rotterdam, Patrick van der Klooster van AIR.