LOKAAL

100 keer hoera: waterpolo- en zwemvereniging viert bijzonder jubileum

Foto's van het verleden van MNC
Foto's van het verleden van MNC © RTV Dordrecht
De ballen hoeven inmiddels niet meer ingevet te worden, of gerepareerd met naald en draad. Maar de clubkleuren en een deel van de naam zijn nog altijd hetzelfde. Zwem- en waterpolovereniging MNC uit Dordrecht bestaat deze zomer maar liefst honderd jaar en dat wordt gevierd.
Althans, honderd jaar: MNC is iets minder oud. De club is in 2000 ontstaan uit de twee Dordtse verenigingen Merwede zwemclub en R.K. Zwem- & Polovereniging Nautilus. Maar die eerste club, die gaat al wél een decennium terug.

Vieze bal

"Waterpolo werd in 1922 ook al gespeeld", zegt Marianne van der Linden van MNC aan RTV Dordrecht. "Toen ging dat met een grote, leren bal die was ingevet. Ik heb me laten vertellen dat dat heel vies aanvoelde. Gelukkig is dat nu allemaal niet meer zo en hoeft de bal ook niet meer met naald en draad gerepareerd te worden zoals honderd jaar geleden. Dat is wel een stuk makkelijker geworden."
Vooral de fusie begin deze eeuw staat vele leden nog in het geheugen gegrift. "Er werd een prijsvraag uitgeschreven", vertelt MNC-lid Margrieta Korteweg. "Met een speciale ledenvergadering zouden we tot een nieuwe naam en nieuwe clubkleuren komen. Maar we kwamen er niet uit! Dus uiteindelijk is de naam MNC, die gebruikt is bij de notaris als werktitel, nu de officiële naam. Ik denk dat het wel een mooie naam is."
Het doel van de club is om het plezier van zwemmen over te brengen op de Dordtenaren. In al die jaren zijn er ook bekende sporters boven komen drijven. "Twee dames die hier het zwemmen hebben geleerd, zijn internationaal doorgebroken", weet Van der Linden. Ze doelt daarmee op de huidige waterpolospeelsters Brigitte Sleeking en Kim Busch. "Dat zijn twee meiden waar de club nog altijd trots op is."

Jarenlange actieve vrijwilligers

Maar dat is de club ook zeker op de vrijwilligers. Het getrouwde stel Fred en Marijke van der Linden is al vijftig jaar actief bij de zwem- en waterpolovereniging MNC Dordrecht. Voor hun jarenlange inzet kregen beiden daarom in april een Koninklijke onderscheiding. "We hebben elkaar op de zwemclub leren kennen", vertelden ze destijds tegen Rijnmond. "Onze liefde lag niet alleen bij elkaar, maar ook bij de zwemsport." Nadat de kinderen van Fred en Marijke begonnen met zwemmen, zijn ze altijd betrokken gebleven bij de vereniging. "En we hebben altijd lesgegeven."
Liefde voor zwemmen bracht ze samen, nu krijgen Fred en Marijke een lintje voor 50 jaar inzet bij zwemclub
Het bijzondere jubileum wordt op 3 september gevierd met leden en oud-leden van MNC, Merwede en Nautilus.