ROUW

Rutger verloor beide ouders en maakte er een film over: 'Je voelt het leven uit je gezogen worden'

Rutger, Anton, Monica en Finette van Hulst tijdens een fietstocht
Rutger, Anton, Monica en Finette van Hulst tijdens een fietstocht © Privé
Het leven van Rutger van Hulst en zijn zusje Finette uit Geervliet veranderde op 21 april vorig jaar voorgoed. Die dag stond de politie voor hun deur om te vertellen dat hun ouders, Monica en Anton, waren overleden bij een bootongeluk in Friesland.
Rutger maakte naar aanleiding van dit drama samen met producent Gido Krom de film 'Mijn ouders wonen op Jupiter'. Met die film studeert hij dinsdag af.
Rutger en Finette waren op de bewuste dag samen thuis. Hun ouders waren op vakantie in Friesland, maar kwamen om door giftige accudampen toen zij gingen varen in Bolsward. Doordat de accu van de boot kapot was, kwam er waterstofsulfide vrij. De ouders van Rutger en Finette ademden de stof in en werden onwel. Ze overleefden het voorval niet.
"De politie viel meteen met de deur in huis. Je voelt het leven uit je gezogen worden. Je voelt je ineens zo leeg", vertelt Rutger. Al snel kwamen er veel vragen: "Dan gaat alles ratelen. Kunnen we hier blijven wonen? Wat gaat er gebeuren met ons? Moeten we nu uit elkaar?"
Het geregel maakte de situatie nog zwaarder. "De eerste periode was heel pittig, omdat alles onzeker is. De praktische kant was in het begin veel gedoe." Dat is uiteindelijk allemaal goed gekomen, zegt Rutger.

Taboe doorbreken

Niet lang daarna ontstond bij Rutger het idee om een film te maken over het verlies van zijn ouders. "Ik merkte dat de dood bij ons thuis best wel bespreekbaar was, maar dat dat in mijn omgeving niet zo was." Daar wilde hij iets aan veranderen: "Ik wilde het taboe rondom de dood doorbreken. Het ging mij echt om dat maatschappelijke belang."
Daarom nam hij contact op met producent Gido Krom. "Het was wel even schrikken", vertelt Gido. "Toen Rutger mij belde met zijn verhaal, had ik overal kippenvel. Ik zat in de auto met tranen in mijn ogen te luisteren." Ook Gido vond het een belangrijk onderwerp: "Dit moeten we bespreken. De conversatie wordt gestart en dat is waarom we een film moeten maken."

Jupiter

In de film die uiteindelijk gemaakt wordt, krijgen een broer en zus, Ruben (Noa Claassen) en Floor (Suus Molenaar), te maken met de dood van hun ouders. Vanaf dat moment staan zij voor de moeilijke taak om samen het leven weer op te pakken. Ze zitten allebei in hun rouwproces, waardoor ze elkaar kwijt beginnen te raken.
De film gaat niet over zijn ervaring, vertelt Rutger. "Het is comfortabele fictie voor mij. Het is er erg op gebaseerd, maar het was nooit de intentie om een replica van mijn verhaal te maken."
Toch komt de titel van de film, 'Mijn ouders wonen op Jupiter', wel in de buurt van zijn rouwproces. "In het begin zei ik vaak: 'Je moet het gewoon zien alsof ze op een wereldreis zijn. Je kan niet met ze appen of bellen'", vertelt Rutger. Toen Jupiter vorige zomer helder aan de hemel te zien was, ontstond de titel van de film: "Op een gegeven moment stond ik buiten en zei ik: 'Papa en mama komen even kijken op een heldere ster. Ze wonen op Jupiter.'"

Eén front

Rutger en producent Gido zijn erg trots op de film. Ook bij Finette, Rutgers zusje, begon de film steeds meer te leven. Zij heeft uiteindelijk zelfs een figurantenrol gekregen. "Deze crew vond ik echt uniek. Het was echt één front, een soort familie. Alle neuzen stonden één kant op", vertelt Gido. 'Mijn ouders wonen op Jupiter' is de eerste film die hij met Rutger heeft geproduceerd.
Voor Rutger was de film onderdeel van zijn afstudeerproject aan de St. Joost School of Art & Design in Breda. De première is aankomende donderdag in Tuschinski in Amsterdam. Of de film ook op andere plekken te zien zal zijn, is nog onbekend.

Samen

Nu, ruim een jaar later, zijn Rutger en zijn zusje nog steeds samen. Thuis hebben ze bijna alles gelaten zoals het was: "De pantoffels van mijn vader staan er nog. De slaapkamer is het exact hetzelfde gebleven. De tandenborstel van moeder staat er nog. Als een fijne herinnering aan mijn ouders." Het rouwproces valt hem zwaar, zegt Rutger. "De ene dag gaat het beter dan de andere. Op emotioneel gebied zit ik nog steeds in de lift."
Ondanks het grote drama heeft het verlies van zijn ouders Rutger en zijn zusje dichterbij elkaar gebracht. "Wow, ik heb geen ouders meer. Tegelijkertijd dacht ik ook: 'Oké, nu zijn we samen. Kom maar op, we gaan staan als een muur.'"