CHRISNATUURLIJK

Wat we kunnen leren van dieren

De luiaard weet hoe je een mindful leven kunt leiden
De luiaard weet hoe je een mindful leven kunt leiden © Pixabay
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag 18 juni vanaf 08.00 uur mee naar de tentoonstelling Het Beest in ons waar 25 dieren uit de collectie hun kijk geven op de wereld van nu en wat mensen daarvan kunnen leren.
Woningnood? De das heeft een oplossing. Overbevolking? De ooievaar weet raad. Dieren krijgen soms te maken met dezelfde uitdagingen als mensen. In Het Beest in ons, een boek en een tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, geven 25 dieren hun kijk op de wereld van nu. Ieder dier houdt een monoloog waar mensen wat van kunnen leren. De 25 monologen zijn geschreven door schrijvers als Paulien Cornelisse, Wilfried de Jong en Ernest van der Kwast.
De das heeft een oplossing voor woningnood
De das heeft een oplossing voor woningnood © Pixabay

Homoseksueel ouderschap heel normaal voor de albatros

Rotterdammers hebben de dierenverhalen ingesproken. Anne-Rose Hermes bijvoorbeeld heeft haar stem geleend aan de grote albatros die haar visie geeft op homoseksueel ouderschap. Twee vaders of twee moeders die hun kind opvoeden is bij deze vogelsoort heel gewoon.
Anne-Rose Hermer geeft de grote albatros een stem
Anne-Rose Hermer geeft de grote albatros een stem © Rijnmond

Lekker mindful luieren

De Vlaardingse schrijver Alex Boogers vertelt in Chris Natuurlijk wat hij heeft met de kraai, het dier waar hij een monoloog voor heeft geschreven. Kees Moeliker, de directeur van het museum, heeft veel met de luiaard die weet hoe je een “mindful” leven kunt leiden.
Kees Moeliker en Alex Boogers over Het Beest in ons
Kees Moeliker en Alex Boogers over Het Beest in ons © Rijnmond

Vaderplant

Omdat het zondag 19 juni Vaderdag is, kiest botanicus Melitta van Bracht de vaderplant uit als Plant van de Maand. Helaas ontbreekt dit plantje nog in de collectie van de Botanische Tuin Afrikaanderwijk, maar in de tuin is nu wel de vlinder te zien die van de resten van de gekapte amberboom is gemaakt.
Metamorfose: de amberboom is een vlinder geworden
Metamorfose: de amberboom is een vlinder geworden © Rijnmond

Lekker lezen met Gert-Jan

Ook boekenman Gert-Jan van Rietschoten laat zich inspireren door Vaderdag. Hij raadt onder meer De liefste wens aan van Toon Tellegen, waarin dieren hun liefste wens uitspreken. Zo wil het vuurvliegje schijnen als de zon en wil de giraf een kortere nek.
Zaterdag 18 juni van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.