BEDREIGING

Rotterdamse columniste Tara Lewis geïntimideerd door Feyenoord-aanhangers

De bekladding van in Rotterdam bij de sportschool van Paul van Dorst van de Roze Kameraden.
De bekladding van in Rotterdam bij de sportschool van Paul van Dorst van de Roze Kameraden. © Rijnmond
De Rotterdamse columniste Tara Lewis wordt geïntimideerd door aanhangers van Feyenoord. De aanleiding is een column voor NRC Handelsblad die zij vorige week schreef over de Roze Kameraden, een LHBTI-supportersvereniging voor Feyenoord.
In haar column voor de Rotterdam-bijlage van NRC spreekt ze over de bedreigingen van de Roze Kameraden en de weinig homovriendelijke sfeer in het stadion. Lewis wordt vanwege deze column sinds vandaag geïntimideerd. Ze ontving verschillende haatberichten op sociale media en ook op haar persoonlijke mailadres en telefoonnummer. Ook hebben onbekenden de columniste ingeschreven bij instellingen zoals de GGZ en voor nieuwsbrieven van onder andere de politieke partij Forum voor Democratie.
Lewis ziet deze reacties als pure intimidatie. "Ik krijg dreigende haat-appjes. Het feit dat ze mijn adres, telefoonnummer en e-mail delen is duidelijk bedoeld om mij bang te maken." Die poging lijkt mislukt. "Ik ben voor niemand bang."
Inmiddels is Lewis in contact met de politie. "De wijkagent is net langs geweest, die neemt dit erg serieus. Ik hoef maar te bellen en dan gaan daar bij wijze van spreken alle alarmbellen af. Ik ga niet naar de politie omdat ik bang ben, maar omdat deze personen worden aangepakt."

Dit moet je niet voor lief nemen

De reacties op haar column bewijzen haar gelijk, vindt Lewis. "Voor mij is het belangrijk dat Paul van Dorst en de Roze Kameraden weten dat mensen hun steunen. Niet alleen in de politiek, maar ook onder de Feyenoord-aanhang. Ik heb al vijftien jaar een seizoenkaart en heb heel lang gedacht dat een bepaalde lompheid of onvriendelijkheid bij de Kuip hoort. Maar door wat er gebeurde met de Roze Kameraden besef ik dat dit niet iets is wat je voor lief moet nemen."
De columniste denkt dat de haat die ze nu over zich heen krijgt maar van een klein clubje komt. "Dat kleine clubje schreeuwers moet niet de boventoon voeren, maar juist aangesproken worden. Al is er maar één iemand die hierdoor anders over de Roze Kameraden gaat denken, dan is de column voor mij al geslaagd. Als je jong bent en misschien homoseksuele gevoelens hebt, wil je niet in een stadion komen waar 'homo' als scheldwoord wordt gebruikt. Dat is niet oké, daar moeten we mee stoppen. Dat is mijn enige vraag eigenlijk."