POLITIEK

Protest in het wit en gelijk al veel kritiek: nieuwe ploeg wethouders Leefbaar, VVD, D66 en Denk geïnstalleerd

Nieuwe college van burgemeester en wethouders van Rotterdam
Nieuwe college van burgemeester en wethouders van Rotterdam © Rijnmond
Exact drie maanden na de verkiezingen is in Rotterdam het nieuwe college van burgemeester en wethouders geïnstalleerd. Dat niet iedereen in de gemeenteraad hier blij mee is, is vandaag bij het eerste raadsdebat over de nieuwe plannen wel duidelijk. De oppositie steekt de kritiek niet onder stoelen of banken. 'Rotterdam onwaardig, geen ambitie, weinig verbeteringen.'
Het uiten van de onvrede begint al direct bij het begin van de vergadering. Bijna de hele oppositie verschijnt in witte kleding. Het is een protest tegen het tekort aan vrouwelijke wethouders. Bij het maken van een gezamenlijke foto van deze oppositieleden op de stadhuistrap, komt kandidaat-wethouder Fauozi Achbar aanlopen. Hij krijgt direct de vraag of hij als wethouder Samenleving mee wil doen om dit standpunt maken. Achbar hoeft er niet lang over na te denken, trekt zijn colbert uit en staat in een wit overhemd op de trap tussen de oppositieleden. "Ik heb eerder al gezegd dat het jammer is dat er maar één vrouw is. Goed dat er aandacht voor wordt gevraagd", aldus Achbar.
Veel wit in de raadszaal deze donderdag
Veel wit in de raadszaal deze donderdag © Rijnmond

"Wat willen jullie precies?"

In het debat dat daarna volgt, trekt de oppositie verschillende keren fel van leer richting de coalitie. Judith Bokhove, de fractievoorzitter van GroenLinks, wil van Leefbaar Rotterdam weten welke ambities er nu precies zijn. “Wat wilt u nu concreet bereiken? Ik mis doelen waarop we u kunnen afrekenen over vier jaar." Robert Simons van Leefbaar Rotterdam legt uit dat niet alles helemaal vastligt. De bedoeling is om ook inbreng van de oppositie mee te nemen in het maken van de plannen. Deze toezegging is voor GroenLinks niet genoeg. De partij wil eerst weten hoeveel geld er is, zodat duidelijk is wat er eigenlijk mogelijk is.
Ook de PvdA wil opheldering van de coalitie. Waarom wordt er minder geld uitgetrokken voor duurzaamheid? Chantal Zeegers, op dat moment nog fractievoorzitter van D66, zegt dat het in ieder geval meer is dan de afgelopen vier jaar. Ze verwijt de PvdA wel te schermen met het feit dat in de vorige periode 100 miljoen euro voor duurzaamheid was gereserveerd, maar uiteindelijk bleef 70 miljoen niet gebruikt. Zeegers zegt dat deze coalitie bijna 200 miljoen euro gaat uitgeven.
Daarna volgen pittige discussies over het doorzetten van de Rotterdamwet. De ChristenUnie wil weten of de omstreden maatregel doorgaat waarbij in bepaalde wijken nieuwe bewoners geselecteerd kunnen worden op hun inkomen. "Nee", zegt Robert Simons. Dat heeft u zelf al gestopt. Wij houden de wet in stand omdat we voor bepaalde doelgroepen, zoals leraren en agenten, snel woningen kunnen regelen. Dat is nu alleen op deze manier mogelijk”.
In de drie uur dat het debat dan nog duurt volgen nog vele kritische geluiden over hoe het verder moet de komende jaren met het klimaat, de bezuinigen op de zorg en de armoedebestrijding. Dat er nu een maximum is gesteld op het opvangen van 500 asielzoekers en statushouders in de stad, vinden de CU en het CDA een slechte zaak. Zij roepen de coalitie op om af te zien van dat quotum.

Benoeming wethouders

Rond het begin van de avond is het tijd om te gaan stemmen op de kandidaat-wethouders. Dat er tegenstemmen zouden komen was te verwachten, maar geen van de kandidaten komt in de problemen. Bij dat stemmen is de onvrede over de vele mannelijke kandidaat-wethouders nog duidelijk aanwezig. Bij Leefbaar Rotterdam, Denk en de VVD is een aantal keer op een vrouwelijk raadslid van deze partijen gestemd. Uiteindelijk zijn alle voorgestelde kandidaten benoemd.
Benoeming wethouder Tim Versnel
Benoeming wethouder Tim Versnel © Rijnmond
Nu is het direct vol aan de bak. Morgen moet de juiste portefeuilleverdeling afgerond zijn en dan kunnen de wethouders en hun medewerkers al aan de gang met de eerste plannen die de oppositiepartijen vandaag hebben ingediend. Volgende week donderdag gaat de gemeenteraad daar dan over vergaderen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl