nieuws

Rotterdammers vormen kring om Essalammoskee

Rotterdammers hebben vrijdagmiddag een kring om de Essalammoskee in Rotterdam-Zuid gemaakt. Ze vroegen op het moment dat het vrijdagmiddaggebed aan de gang was aandacht voor de vrijheid van godsdienst.
Het idee om een menselijke keten te vormen ontstond afgelopen week na een terroristische aanslag op een moskee in het Canadese Quebec. Zes moslims kwamen om het leven toen een Canadees het vuur op hen opende in een moskee.
Opkomst
Het evenement 'Hand in Hand 010' begon om 12.00 uur op het Vredesplein. Het was een initiatief van onder meer de Rotterdamse ChristenUnie-SGP, Samen010 en Het Convenant der Kerken en Synagogen van Rotterdam.
Rond 12.15 uur was het opkomst nog niet heel hoog. Zo'n vijftig tot zeventig mensen waren toen komen opdagen om moslims een hart onder de riem te steken. Uiteindelijk waren er toch genoeg mensen.

Maatregelen

Niet alleen in Rotterdam werd toezicht gehouden tijdens het vrijdagmiddaggebed. Ook in Amsterdam kwamen stadsbewoners uit solidariteit naar de Blauwe Moskee.
Na de aanslag in Quebec namen moskeeën in Nederland veiligheidsmaatregelen. Bij de Essalammoskee staan bijvoorbeeld lockers waar tassen in moeten worden gezet.
De veiligheid van de moskeeën staat vrijdag ook op de agenda van een ingelast overleg tussen ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), Stef Blok (Veiligheid en Justitie), de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en vertegenwoordigers van zes moslimkoepels.

Toename incidenten

Volgens Dick Schoof van de NCTV is het aantal incidenten bij moskeeën toegenomen. Om wat voor incidenten het gaat, is onbekend.
Schoof zegt dat er tientallen incidenten waren bij islamitische gebedshuizen het afgelopen jaar. De daders lijken vooral uit rechts-extremistische hoek te komen.
De dreiging is echter niet zo groot dat vanuit de rijksoverheid extra maatregelen nodig zijn. "We zijn er alert op", aldus Schoof.