CLUB

Dendert de Dance Parade weer terug in de Rotterdamse straten? Als het aan deze 'ravers' ligt wel

Deze drie ravers willen dat de Dance Parade weer doorgaat
Deze drie ravers willen dat de Dance Parade weer doorgaat © Tenny Tenzer
Twaalf jaar lang denderde de Dance Parade jaarlijks door de Rotterdamse straten. Op het hoogtepunt kwamen hier 400 duizend dansliefhebbers op af. Tot bijna ieders verrassing kondigde de nieuwe coalitie aan dat ze een terugkeer van de Dance Parade gaan onderzoeken. Wij spraken drie Rotterdammers die daar waanzinnig blij mee zijn. “Het is de culturele erfenis van Rotterdam.”
Een zwetende menigte die in extase tientallen karren volgt met dancemuziek door de straten van de Rotterdam. In 2009 werd de laatste Dance Parade georganiseerd. Daarna kreeg Rotterdam mede door de rellen op een strandfeest in Hoek van Holland in Hoek van Holland een verscherpt evenementenbeleid. Het grootste slachtoffer: De Dance Parade.
Dendert de Dance Parade weer terug in de Rotterdamse straten? Als het aan deze 'ravers' ligt wel
Maar nu gloort er hoop aan de horizon voor danceliefhebbers: in het huidige coalitieakkoord staat dat Rotterdam ‘de mogelijkheden wil onderzoeken om de Danceparade op een veilige en verantwoorde manier terug te laten keren in onze stad.’ Wat vinden een dj, bezoeker en een 93-jarige Rotterdamse daarvan?
Corrie danste op haar balkon altijd mee met de langsrijdende stoet
Corrie danste op haar balkon altijd mee met de langsrijdende stoet © Tenny Tenzer

Corrie (93), woont langs de Dance parade

“Ik zou graag willen dat de Dance Parade terugkomt. Dan sta ik weer op mijn balkon met de ene had in de lucht en de andere hand de reling. Zo van je hatsekedee!" Corrie kan wel wat afleiding gebruiken. "Voor de rest heb ik niets meer. Ik kom nergens meer en zit de hele dag opgesloten.”
“De laatste keer in 2009 stond ik nog goed op mijn pootjes, maar nu niet meer. Ik ben echt een feestbeest maar ik kom nergens meer want het kan niet meer. Ik had vroeger een café, dat was altijd gezellig en dansen. Dat is in me blijven zitten. Ik word stapelverliefd als ik die karren langs zie komen met dansende mensen.”
David Vunk draaide geregeld op de Danceparade
David Vunk draaide geregeld op de Danceparade © Tenny Tenzer

David Vunk, dj

“Ik ging altijd naar de Dance Parade, daar had ik alles voor over. Ik ben zelfs een keer ontslagen omdat ik niet kwam opdagen op mijn werk in de koffieshop destijds. Zo legendarisch is de Dance Parade voor mij maar ook voor Rotterdam. Het was het belangrijkste en grootste dance evenement van Nederland.”
“Natuurlijk mis ik de Dance Parade. Ik raak bijna gewend aan het gemis, dat is toch niet goed? Het is hoog tijd dat het terugkomt. Zeker voor de nieuwe generatie. Rotterdam heeft een Dance Parade nodig. Een evenement waar jong en oud naar toe kunnen komen, een evenement voor elke Rotterdammer.”
Bobby is alle twaalf edities van de Dance Parade geweest.
Bobby is alle twaalf edities van de Dance Parade geweest. © Tenny Tenzer

Bobby, bezoeker

“De Dance Parade was voor mij hét evenement van het jaar. Dagen ervoor was ik al zenuwachtig. Je wist nooit waar het schip ging stranden. Na het eindfeest belandde je altijd ergens anders in de stad. Rotterdam was in die tijd voorloper op het gebied van dancemuziek en de Dance Parade was het vlaggenschip.”
“Het is iets wat bij Rotterdam hoort en dat is ons afgenomen. Dat voelt heel erg onrechtvaardig. Daarom wordt het tijd dat de Danceparade terugkomt. Ik vind het absurd dat zo'n groot en belangrijk evenement voor de stad zo'n lange tijd verboden is geweest door incidenten op andere feesten. Het is nog niet gezegd dat het doorgaat dus ik ga ervan uit dat het niet doorgaat. Dan kan je ook niet teleurgesteld raken.”