DE VERDIEPING

Clara en Sjaak begonnen 20 jaar geleden de Voedselbank: 'Wij zijn wel van handen uit de mouwen'

Sjaak en Clara Sies
Sjaak en Clara Sies © Ruud de Boer
In het interviewprogramma ‘De Verdieping’ ontvangt Ruud de Boer twee mensen, die 20 jaar geleden een nieuwe betekenis gaven aan het woord ‘Onbaatzuchtigheid’, met een grote ‘O’. Ondanks, of misschien wel mede door hun eigen ervaringen met bittere armoede, wilden ze iets doen wat in Nederland nog nooit eerder was vertoond: levensmiddelen beschikbaar stellen voor mensen die dat niet kunnen betalen. De eerste voedselbank in Nederland was een feit.
Wat begon met het uitdelen van dertig kratten vanuit een schuurtje in Rotterdam-Vreewijk, is uitgegroeid tot de Voedselbank met ruim 170 vestigingen in het land. En dat terwijl Clara en Sjaak aanvankelijk een ‘klein projectje’ in gedachten hadden.

Geloof

Waar komt deze medemenselijkheid vandaan? “Ook door ons geloof. Maar wij zijn wel van handen uit de mouwen. Je moet niet je broek verslijten aan houten kerkbankjes”, zegt Clara. “…Wel lekker Rotterdams toch? Handen uit de mouwen?” En dat terwijl ze oorspronkelijk uit Amsterdam komt, waar ze in een eettent haar man Sjaak tegenkwam.
Sjaak was een zakenman en al snel hadden Clara en hij een handel in kleding en sieraden. Totdat het noodlot toesloeg en ze terechtkwamen in de schuldhulpverlening, wat net na de eeuwwisseling heel anders werkte.

De komst van de Voedselbank

“Achteraf klinkt het als een grappige anekdote: dat we op de verjaardag van een van onze kinderen overal kaarsen in huis hadden gezet toen de stroom was afgesloten. Maar zo grappig was het natuurlijk niet, als het GEB je afsluit”. In de strijd van Clara en Sjaak om uit de schulden te komen, liepen ze vaak tegen bureaucratie aan.
In plaats van bij de pakken neer te zitten, gingen er aangetekende brieven de deur uit en werden ambtenaren stevig door Sjaak toegesproken. Daarin zat al het ‘activisme’ van het echtpaar Sies. In die tijd was Clara 50, Sjaak 60. Dan sta je niet echt op het prioriteitenlijstje van het arbeidsbureau, zeker 20 jaar geleden niet. Uiteindelijk zou het vrijwilligerswerk van Clara en Sjaak een kentering brengen in Nederland: de komst van de Voedselbank.

Gaarkeukens

Terug naar 2022: Clara en Sjaak zijn inmiddels al vijf jaar bezig met een nieuw project: Gaarkeukens. Waarbij hulpbehoevende buurtbewoners gezamenlijk een hapje kunnen eten. Goed voor de sociale cohesie, want naast armoede is eenzaamheid een steeds groter wordend probleem. Toch worden ze nog steeds ‘de ambassadeurs van de Voedselbank’ genoemd. Tja. Als oprichters van de allereerste voedselbank ontkom je daar gewoon niet aan.
Beluister hier het gesprek met Sjaak en Clara

Boek

Eind dit jaar verschijnt het boek over Clara en Sjaak Sies met hun verhalen over 20 jaar Voedselbank, ‘Kruimels en Brood’. Sowieso voor mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank en te bestellen voor de nieuwsgierigen onder ons. Het verhaal van Clara en Sjaak is nog niet klaar, maar dit mag wel een mijlpaal worden genoemd. Clara: “Ik hou helemaal niet van geraniums”.
Luister naar een ontwapenend gesprek met Clara en Sjaak in 'De Verdieping'. Dat kan op deze pagina, maar ook via het podcastplatform: abonneer je op 'De Verdieping met Ruud de Boer', via een van onderstaande links. De Verdieping geeft ruimte aan bekende, onbekende, maar altijd bijzondere regiogenoten. Iedere vrijdag tussen zes en zeven op Radio Rijnmond en 24/7 via Rijnmond.nl en de podcast.