112

Brandende kachel waarschijnlijk oorzaak van de stalbrand in Streefkerk waarbij 200 kalveren omkwamen

De stal aan de Middenpolderweg in Streefkerk vloog in de brand
De stal aan de Middenpolderweg in Streefkerk vloog in de brand © Alblasserdamsnieuws.nl
Een brandende pelletkachel die tegen de stal aanstond is waarschijnlijk de oorzaak van de stalbrand in Streefkerk die woensdagnacht uitbrak en waarbij 200 kalveren omkwamen. Dat meldt de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.
De brand brak uit rond 04:00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag in de stal van een boerenbedrijf aan de Middenpolderweg in Streefkerk. In de stal stonden tweehonderd kalveren in boxen. Het was niet mogelijk om de dieren evacueren waardoor ze omkwamen. Drie andere stallen op het terrein bleven ongedeerd. Daarin zaten rond de duizend kalveren en heel veel kippen.
Een woordvoerder van de brandweer kon niet zeggen of de pelletkachel onbedoeld brandde of dat de kachel juist moest branden om de stal van warmte te voorzien. De brandweer vermoedt dat de straling van de kachel brand de oorzaak was dat het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van de stal vlam vatte.

Stal voldeed aan oude bouwregels

De stal was gebouwd volgens de oude bouwregels. Het nieuwe bouwbesluit verbiedt een vrijstaande opstelling van een kachel tegen een stalmuur aan. "Bij nieuwe stallen moet een pelletkachel in een brandcompartimentering ingebouwd zijn", aldus de woordvoerder.
Dat betekent dat er een hokje om de kachel heen gebouwd moet worden met aan de binnenkant brandwerend materiaal. Zo kan het vuur zich niet verspreiden als er brand uitbreekt.
Drie jaar geleden brak er brand uit in een stal van een familielid van de eigenaar van het bedrijf dat de kalveren huisvestte die op het perceel ernaast staat. daarbij kwamen 1500 varkens om.

Oorzaak vorige brand niet onderzocht

De oorzaak van deze brand is nooit vast te stellen geweest, blijkt uit het onderzoeksrapport van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. De brandweer kon na de brand het pand niet meer in omdat het op instorten stond. Een onderzoek kon daardoor niet plaats vinden.
Na gesprekken met betrokkenen en buren van de boerderij na de brand van augustus 2019 is het beeld ontstaan dat een stofexplosie in de nok van de stal de oorzaak was. De geiser in de technische ruimte van de stal zou de trigger geweest zijn. "De geiser ziet er behoorlijk beschadigd uit maar is verder niet onderzocht", staat daarover in het rapport.
Volgende week presenteert de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een uitgebreid onderzoeksrapport van de brand van afgelopen woensdag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl