nieuws

Waarom zit een hamburger altijd op witbrood?

Hamburger
Hamburger
Joke van Leeuwen vroeg ons op Facebook:
Waarom worden hamburgers altijd op witbrood gemaakt en niet op bruinbrood? Ik mag nu geen witbrood meer en vind een hamburger soms lekker maar kan ze nu niet meer eten.

Antwoord:

Van oudsher worden hamburgers inderdaad op witte broodjes geserveerd, waarschijnlijk omdat die goedkoper waren. Maar een hamburger is ook heel goed te eten op bruin brood. Veel restaurants, ook de hippe hamburgerrestaurants die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten, bieden je de keuze.
Het is de vraag of het brood toen ook daadwerkelijk zo wit was als nu toen het broodje hamburger “uitgevonden” werd. Dat was rond 1900. Louis’ Lunch uit New Haven claimt in 1900 de eerste hamburger te hebben verkocht toen een klant met haast zijn hamburger steak onderweg wilde eten. De kok pakte twee boterhammen om het vlees tussen te stoppen en creëerde zo naar eigen zeggen de hamburger. Het verhaal komt sterk overeen met dat van de hotdog. Uit Ohio en Wisconsin komen claims van restaurants dat zij al in 1885 hamburgers verkochten. De echte oorsprong blijft waarschijnlijk onbekend, maar het is algemeen geaccepteerd dat de hamburger vanaf 1921 zijn opmars pas echt inzette. In Kansas zorgde fastfoodrestaurant White Castle toen voor een imagoverbetering door de hygiënische bereiding van het broodje te benadrukken. Voorheen was de hamburger namelijk vooral afkomstig van straatverkopers en goedkope arbeidersrestaurants.

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.