RIJNMOND SPORT

Rotterdam was dit weekend het middelpunt van de Nederlandse topsport

Voor wie zin had in twee dagen lang topsport kijken, kwam zijn droom dit weekend uit. In Rotterdam stond namelijk de eerste editie van het NKnl op het programma: een evenement waarbij er in de stad verschillende Nederlands kampioenschappen van maar liefst vijf verschillende sporten worden georganiseerd.
Het NKnl, dat in juni 2021 al zou worden gehouden maar toen werd uitgesteld vanwege de coronamaatregelen, is een initiatief van meerdere sportbonden, Rotterdam Topsport en Rotterdam Festivals. Het concept is als volgt: van vijf verschillende sporten - gymnastiek, zwemmen, boksen, triatlon en judo - staan er dit weekend NK's op het programma. Al die kampioenschappen worden afgewerkt in één weekend, in en rondom één stad, in dit geval Rotterdam.

'Fantastische dagen op het NK Triatlon'

De Willem-Alexander roeibaan diende zondag als decor voor het NK Triatlon. De topsporters als de recreanten konden in Rotterdam gaan zwemmen, fietsen en hardlopen. "We hebben fantastische dagen gehad", blikt organisator Richard Belderok terug.
NK Triatlon is een groot succes
Zo deed Deniz Eralp aan het triatlon mee. Hij is in het dagelijks leven docent. Met zijn sportieve prestatie wil hij de leerlingen inspireren. "Ik doe dit ook voor hen. Hiermee wil ik laten zien dat je ondanks de pijn je mentaal hier overheen kunt zetten", zegt de Rotterdammer. Eralp traint voor de Ironman. "Het lijkt me super gaaf als dit ook in Rotterdam georganiseerd kan worden."
Zo zijn er in Ahoy het gehele weekend boks-, gymnastiek- en judowedstrijden, denk bijvoorbeeld aan het NK Boksen, NK Trampolinespringen en NK Judo (met gemixte teams). Daarnaast wordt in het Zwemcentrum Rotterdam het NK Zwemmen (sprint) afgewerkt. Rondom de Willem-Alexanderbaan staat het NK Triatlon gepland. In totaal komen er dankzij de vele categorieën (leeftijds- en gewichtsklasse) die er per sport zijn, maar liefst zevenduizend sporters naar Rotterdam.

Unieke samenwerking

Vanuit de sportbonden is het enthousiasme over het evenement groot. Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, hoopt dat het NKnl een begrip wordt in Nederland: “Wij zijn als een van de initiatiefnemers bijzonder verheugd dat het NKnl in 2022 daadwerkelijk plaatsvindt. Binnen een paar honderd meter afstand kunnen sportliefhebbers gaan genieten van meerdere Olympische sporten en topsporters ontmoeten elkaar in sportstad Rotterdam. Voor nu is het NKnl een prachtige stip op de horizon en wij geloven dat dit initiatief in de toekomst uitgroeit tot een vaste waarde op de nationale sportkalender.”
Ook René Braad, directeur van de Nederlandse Boksbond, kijkt uit naar het evenement, dat volgens hem 'verbroedert'. “Als sporters van verschillende disciplines elkaar ontmoeten, wordt het een echt sportfeest. Dit is de kick van elkaars sport bezoeken”, zegt hij.