GOED DOEL

Robin Polley geeft voetbalspullen aan arme kinderen in Ghana: 'Het raakt me als zij op blote voeten spelen'

Robin Polley deelde met zijn foundation shirts van Heracles Almelo uit aan kinderen in Ghana
Robin Polley deelde met zijn foundation shirts van Heracles Almelo uit aan kinderen in Ghana © Robin Polley
De meeste profvoetballers genieten van de zomerstop, maar sommige spelers steken de handen uit de mouwen. Zo deelt de Rotterdamse voetballer Robin Polley met zijn foundation voetbalspullen uit aan arme kinderen in Ghana. Onlangs maakte hij weer kinderen blij met shirts van zijn werkgever Heracles Almelo. "Dit geeft me kippenvel", zegt de 23-jarige Polley.
Hoewel Polley in Rotterdam is geboren en getogen, komen zijn ouders uit Ghana. Robin is namelijk de zoon van Prince Polley, die in de jaren 80 en 90 in Rotterdam schitterde als spits van Excelsior en Sparta. Polley heeft een sterke band met het Afrikaanse land. Hij probeert in elke vakantie iets voor Ghana te doen en wanneer mogelijk de reis te maken. "Als ik daar ben, dan voel ik me net als in Rotterdam thuis."

'Klein voor mij, maar iets groots voor hen'

Al op jonge leeftijd was Polley begaan met de kinderen in Ghana. Toen hij vijftien jaar oud was, deelde hij zijn eerste voetbalspullen in dat land uit. "We waren op vakantie bij mijn tante in Ghana. Bij haar in de buurt was een voetbalacademie waar ik me kon aansluiten. Toen nam ik veel oude voetbalkleding en -schoenen mee. Die gebruikte ik toch niet meer. Al die spullen deed ik in een zak en gaf ik aan de spelers van die academie", blikt Polley terug.
Robin Polley maakte van zijn vorige reis naar Ghana deze video (Bron: Bright View Visuals - Muhammet Zahid Hidir):
VIDEO: Robin Polley maakt Ghanese kinderen blij met voetbalkleding
Als Polley in Ghana is, dan willen de kinderen dat hij graag met hen komt meevoetballen. Voor hem is dat geen enkel probleem. Ook als het veld ver buiten een dorp ligt, pakt Polley geen auto of taxi om terug te rijden, maar loopt hij met de kinderen mee. "Ik voel me één van hen", maakt hij duidelijk.
"Wat me het meest raakt, is dat een aantal kinderen op blote voeten speelt. Zonder voetbalschoenen dus, maar ze hebben toch de grootste lol en hebben geen zorgen. Als ze een bal zien, dan kijken ze niet achterom. Ze willen gewoon spelen. Dat doet me pijn om te zien, maar aan de andere kant maakt dat Afrika zo mooi. Al heb je geen voetbalschoenen, je gaat gewoon voetballen."
Luister hier naar deel 1 van het interview met Robin Polley:
De Ghanese kinderen en trainers waren heel blij met de spullen van Polley. Omdat Ghana een gelovig land is, baden zij voor Polley. Van die reactie schrok hij enigszins, maar het gaf Polley ook het doorslaggevende gevoel om hiermee verder te gaan. "Ik krijg er tot de dag van vandaag kippenvel van. Wat voor mij iets heel kleins was, was voor de mensen daar heel groot. Het gaf me zo veel voldoening, waardoor ik dit vaker wilde gaan doen." Daarom besteedt Polley elke vakantie aan zijn goede doel.

Meewerkend ADO en Heracles

De Robin Polley Foundation is nu officieel een jaar. Niet alleen voetbalkleding, maar ook schoolspullen en andere primaire levensbehoeften worden naar het Afrikaanse land gestuurd. "Met de jaren gaat het steeds beter met mijn foundation", merkt Polley op.
Zo heeft ADO Den Haag, een voormalig werkgever van Polley, een grote hoeveelheid kleding beschikbaar gesteld voor de foundation. Een groot aantal spullen werd na het seizoen niet meer gebruikt en daar wist Polley natuurlijk een goede bestemming voor. Ook de materiaalmannen van ADO dachten met hem mee. Het begon met twaalf setjes, die de verdediger meteen opstuurde naar Ghana. Later stuurde Polley ook ADO-shirts met zijn naam erop. "De kinderen waren daar erg blij mee."
Toen Polley de overstap maakte naar Heracles Almelo, kwamen al snel kantoorpersoneelsleden spontaan naar hem toe. "Ze vroegen hoe ik erin stond om kleding naar Ghana te brengen. Toen was ik wel onder de indruk." Polley ziet dat zijn werk gezien en gewaardeerd wordt, ook onder profvoetballers. Zij geven hem wel eens oude voetbalschoenen of gebruikte keepershandschoenen mee. "Ik ben begonnen om zelf tenues te kopen en dat wordt nu weggenomen met hier en daar heel wat hulp. Dat is mooi, hoe het verhaal zich steeds voortzet."
Ghanese kinderen dragen het uitshirt van Heracles Almelo
Ghanese kinderen dragen het uitshirt van Heracles Almelo © Robin Polley
Nu lopen Ghanese kinderen in verschillende dorpen met shirts van ADO Den Haag en Heracles Almelo. "Komend seizoen spelen die clubs tegen elkaar in de eerste divisie. Nu kunnen ze ook in Ghana tegen elkaar spelen", knipoogt Polley.

'Ze noemen mijn moeder in Ghana koningin'

Zijn moeder speelt ook een belangrijke rol in de Robin Polley Foundation. In een van de Ghanese dorpen heeft zij een hoog aanzien. "Zij is daar uitgeroepen tot 'koningin', zoals het daar dan gaat", legt Polley uit. Zijn moeder probeert in Ghana ook de kinderen te stimuleren om goed hun best te doen op school.
Robin Polley deelt ook schoolspullen uit aan Ghanese kinderen
Robin Polley deelt ook schoolspullen uit aan Ghanese kinderen © Robin Polley
Polley is onlangs voor de eerste keer in dat dorp geweest. Hij zag daar zijn moeder de Ghanese kinderen toespreken. Dat vond Polley heel speciaal. "Zij zei tegen de kinderen dat zij ook hun best op school moeten doen, anders mogen zij niet voetballen. Zij probeert die kinderen net zo op te voeden zoals ze dat met mij deed. Mijn moeder ziet dat de kinderen dan gemotiveerd raken, zodat zij dan een aantal keer mogen voetballen. Daarom doen zij extra hun best op school."
De Ghanese kinderen zijn erg blij met de spullen van Robin Polley
De Ghanese kinderen zijn erg blij met de spullen van Robin Polley © Robin Polley

'Volgend jaar de promotie met Heracles vieren'

Ondertussen probeert Polley ook op sportief gebied slagen te maken. Hij staat sinds vorig jaar onder contract bij Heracles Almelo, dat in mei degradeerde naar de eerste divisie. Dat is bij hem niet in de koude kleren gaan zitten. "Het raakt je heel erg als je ziet dat echte clubmensen in tranen uitbarsten", geeft Polley toe. "Maar één van de eerste dingen die ik toen riep bij de degradatie, was dat je over een jaar met dezelfde supporters weer de vreugde van een promotie kunt delen."
Luister hier naar deel 2 van het interview met Robin Polley:
Maar Polley kwam dit seizoen amper in actie bij Heracles Almelo. "We gaan in de voorbereiding keihard aan de slag", zegt Polley strijdlustig. "Het is cliché om te zeggen dat je bij een degradatie meer speelkansen krijgt. Ik wacht het gewoon af. Ik ben uit op revanche. Volgend jaar wil ik vieren dat we gepromoveerd zijn naar de eredivisie." En stiekem droomt hij om met Ghana naar het WK Voetbal te gaan. Maar dan zal Polley eerst veel speelminuten moeten maken. Dat beseft de voormalig speler van FC Dordrecht zich goed.

'Ik wil graag nog een school of ziekenhuis laten bouwen'

Polley heeft buiten het voetbalveld nog meer dromen: "Ik zou in Ghana graag een school of een ziekenhuis willen laten bouwen, maar ik leg mezelf geen druk op. Ik heb nog een lange weg te gaan. Twee jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik hier al zou staan."
Tot die tijd blijft Polley met alle plezier met zijn foundation voetbalspullen uitdelen. Als er verenigingen zijn die graag oude spullen naar Ghana willen sturen, dan kunnen zij zich bij de Rotterdammer melden. "Ik ben op social media altijd te bereiken. Alles is welkom", zegt Polley.