EXCELSIOR

Dogucan Haspolat gaat in 2,5 jaar tijd van Excelsior naar (de voorrondes van) de Champions League: 'Ga ervan uit dat ik het kan'

Dogucan Haspolat (links) probeert namens Kasimpasa de bal af te pakken van Konyaspor-speler Amir Hadziahmetovic
Dogucan Haspolat (links) probeert namens Kasimpasa de bal af te pakken van Konyaspor-speler Amir Hadziahmetovic © Orange Pictures
Nee, toen Dogucan Haspolat in januari 2020 nog onder contract stond bij Excelsior had hij niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Maar 2,5 jaar later maakt de 22-jarige Rotterdammer een absolute toptransfer in Turkije: van Kasimpasa naar landskampioen Trabzonspor. "Dit is een van de vier beste clubs in Turkije, ik ben superblij."
Haspolat wilde altijd al in Turkije spelen. Na jaren Excelsior ruilde hij Rotterdam begin 2020 dus in voor Istanboel, bij Kasimpasa SK. Daar verdiende de middenvelder zijn toptransfer. "Als je in Turkije veel speelt, is het makkelijker om hier een transfer te maken", vertelt Haspolat. "Het is mooi dat ik deze stap nu mag maken."
Zijn eerste wedstrijd in Turkije, 2,5 jaar geleden, herinnert Haspolat zich nog goed. Met Kasimpasa ging hij met liefst 6-0 onderuit op bezoek bij Trabzonspor, zijn nieuwe werkgever dus. "De sfeer, het stadion en de supporters maakten meteen indruk. Hoe langer ik in Turkije bleef, hoe meer ik hoorde over de grote club Trabzonspor. Ik zal er nog veel meer over leren als ik daar ben."

Dromen van de Champions League

Aan het niveau zal Haspolat misschien even moeten wennen, zegt hij zelf ook. Trabzonspor speelt als Turks kampioen komend seizoen bijvoorbeeld in de voorrondes van de Champions League. "Ik wil gewoon spelen. Ik verwacht dat we weer voor het kampioenschap gaan en hopelijk kunnen we in de Champions League iets doen. Voor elk kind is het een droom om ooit op dat toernooi te spelen. Ik ga ervan uit dat ik het kan."

'Excelsior hoort in de eredivisie'

En, spelend in Turkije of niet, Haspolat volgt zijn oude club Excelsior nog altijd op de voet. Zo ook de recente promotie naar de eredivisie. "Ik heb elke wedstrijd in de play-offs gekeken. Tijdens de finale tegen ADO Den Haag moest ik me melden Turkije Onder 21."
Ook daar miste Haspolat niks van zijn oude club, waar hij op zestienjarige leeftijd debuteerde in het betaalde voetbal. "Op m'n tablet heb ik in de lobby van het hotel zitten kijken. Dat maakte mij heel erg blij. Voor mij hoort Excelsior in de eredivisie!"