nieuws

Sluiting dreigt voor dorpsschool Nieuwendijk

schooltjeNieuwendijk2.jpg
schooltjeNieuwendijk2.jpg
ROTTERDAM - Eén gezin met twee kinderen in de basisschoolleeftijd: dat zou de redding kunnen zijn voor de Viking. Deze basisschool in Nieuwendijk, bij Zuid-Beijerland, wordt met sluiting bedreigd, omdat er volgend jaar nog maar 21 leerlingen zijn.
Volgens de wet moet een school minimaal 23 leerlingen hebben. Nu zitten er nog 27 leerlingen op de school, zes stromen er door naar het voortgezet onderwijs. Als er in oktober nog steeds zo weinig kinderen zijn, moet de school sluiten.
De kinderen willen dat hun school blijft bestaan en hopen op snelle aanwas. De leerlingen zijn ingedeeld in drie groepen. Ze werken met portfolio's en houden met de leerkrachten bij waar ze zijn gebleven. Soms zijn de groepen wel heel klein. Maar dat heeft ook voordelen. "Lekker rustig", vindt een van de leerlingen.
Dat de bezetting vroeger hoger was, komt onder meer doordat de gezinnen van het naburige eiland Tiengemeten hun kinderen op de Viking deden. Maar dat eiland is sinds enkele jaren niet meer bewoond. Directie en ouders hopen op nieuwe gezinnen die het wel zien zitten om zich in het idyllische Nieuwendijk te vestigen.
Bekijk de reportage van Joly van der Spek