EXCELSIOR

Marco van Lochem gaat na jaren bij Excelsior in Egypte aan de slag: 'Ik ben ook een avonturier'

Marco van Lochem
Marco van Lochem © Rijnmond
Na 23 jaar trekt Marco van Lochem de deur op Woudestein definitief achter zich dicht. De voormalig hoofd jeugdopleiding van Excelsior begint deze zomer aan een nieuw voetbalavontuur. Van Lochem zal enkele maanden in Egypte bij Proxy S.C. Football Academy de handen uit de mouwen steken.
Bij veel voetballiefhebbers gaat er geen belletje rinkelen bij deze naam. De club bestaat pas sinds 2019 en promoveerde al twee keer. Als Proxy S.C. dat nog een keertje doet, dan speelt het team in de hoogste voetbalafdeling van Egypte. Via een Egyptisch contactpersoon, waarmee Van Lochem bij Excelsior al jaren samenwerkte, kwam hij in het Afrikaanse land terecht.
Van Lochem wordt een zogenaamde 'boardmember' bij de Egyptische club. "De bedoeling is dat ik de structuur in heel de club ga neerzetten", vertelt Van Lochem. Zo gaat hij de trainers opleiden. Ook moet er bij Proxy S.C. een visie en een missie komen.
Luister hieronder naar het interview met Marco van Lochem op Radio Rijnmond:
Voorlopig blijft Van Lochem drie maanden in Egypte. Dat dienstverband kan worden verlengd tot maximaal twee jaar, omdat Van Lochem dat met het thuisfront heeft afgesproken. "Op het moment dat je naar het buitenland gaat, denkt iedereen dat je veel geld kunt verdienen. Maar dat is niet zo. Ik ben ook een avonturier. Na 23 jaar bij Excelsior wilde ik ook iets anders", legt Van Lochem uit.
In oktober kondigde Van Lochem zijn vertrek bij Excelsior al aan. In de tussentijd heeft hij onder meer gesprekken gehad met PSV voor een functie. "Er zijn meer clubs waar mijn naam heeft rondgecirkeld. Maar als er één ding zeker is in de voetballerij, dan is het dat die onzeker is." De Eindhovenaren pakten niet door, waarna Van Lochem doorschakelde. "Uiteindelijk moet je wel brood op de plank hebben."

'Ik heb een rood-zwart hart gekregen'

Afgelopen week nam Excelsior afscheid van Van Lochem. In het kader van de samenwerking met Feyenoord kwam hij in Kralingen terecht, waarna Van Lochem Excelsior jaren trouw bleef. "Het voelt tweeledig. De club is me absoluut aan het hart gegaan. Mijn kinderen zijn daar geboren."
Van Lochem heeft naar eigen zeggen een 'rood-zwart hart' gekregen. "Excelsior is uniek. Dat zullen meerdere clubs zeggen", geeft Van Lochem toe. "Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest dat ik in de keukens van meerdere clubs heb kunnen kijken, maar dit blijft een unieke club. Iedereen moet zich beseffen dat - ook al is Excelsior de kleinste club van Rotterdam - iedereen trots mag zijn dat Rotterdam drie eredivisieclubs heeft."