DRUGSHANDEL

Topcrimineel Mink K. na uitlevering uit Libanon voorgeleid in Rotterdam

Mink K. in Libanon
Mink K. in Libanon © NTR Narcostaat
Drugscrimineel Mink K. (60) en zijn schoonzoon Najim Z. (41) worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Het duo werd eind maart in de Libanese hoofdstad Beiroet aangehouden voor grootschalige handel in drugs, onder meer via de Rotterdamse haven. Afgelopen weekeinde zijn K. en zijn schoonzoon uitgeleverd aan Nederland.
Mink K. wordt in verband gebracht met de smokkel van 750 en 840 kilo cocaïne via de havens van Antwerpen en Rotterdam. Bij zijn arrestatie is ook een enorm wapenarsenaal, met onder meer raketwerpers, gevonden.
K., die in de jaren tachtig korte tijd rechten studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, werkte in het verleden samen met inmiddels geliquideerde criminelen als Jan Femer en Stanley Hillis. De groep hield zich bezig met grootschalige hasjtransporten en de handel in xtc en wapens. K. zou ook betrokken zijn geweest bij de moord op de Alkmaarse hasjhandelaar Jaap van der Heiden in 1993, maar is hiervoor nooit veroordeeld.
Tijdens het proces tegen Willem Holleeder zou Mink K. 'de Allesweter' zijn geweest, waarnaar tijdens het proces regelmatig werd verwezen. Een andere bijnaam voor K. was 'De Denker'.
In Libanon werd hij eerder veroordeeld tot acht jaar celstraf voor de smokkel van tientallen kilo's cocaïne. Hij had zich in het land gevestigd, omdat hij een relatie had met de dochter van een Libanese zakenman. In februari 2016 werd hij vervroegd vrijgelaten. K. werd afgelopen weekeinde naar Nederland zijn overgebracht in een vliegtuig van het leger.