LOKAAL

Henk en Joke vangen Oekraïense vluchtelingen op in stacaravan

De stacaravan in de achtertuin van Henk en Joke
De stacaravan in de achtertuin van Henk en Joke © RTV Lansingerland
In afwachting van een bouwvergunning moesten Henk en Joke uit de gemeente Lansingerland ooit de tijd overbruggen in een stacaravan. Inmiddels staat er opnieuw zo’n woonwagen in hun achtertuin, welke ter beschikking is gesteld aan een Oekraïense moeder en haar twee dochters. Bij het zien van de vluchtelingenstroom op televisie wist het koppel direct dat zij iets moesten doen.
Ondanks dat er het nodige moest gebeuren aan de stacaravan, zoals het aanleggen van elektra en waterleidingen, stond de wagen binnen twee dagen klaar voor gebruik. Voor Henk en Joke is het niet meer dan normaal dat zij deze hulp bieden. “Je moet iets doen en wij wilden dit proberen. Het is best fijn voor die mensen. En voor ons ook, want we hebben allemaal nog wel onze privacy."
Maar wennen aan deze situatie moest het stel uit Rodenrijs wel. "Zij zijn niet arm of iets dergelijks, ze hadden een goed leven daar", vertelt Henk. "Maar al ben je rijk en wordt je je land uit gegooid; ook dan heb je niets meer. Dat is erg triest allemaal."
Bekijk hieronder de reportage van RTV Lansingerland:
Het Oekraïense gezin heeft een zware treinreis met nare taferelen doorgemaakt voor aankomst in Nederland. Zo reisden zij in volle treinen die veelal ’s nachts reden en waarin mensen elkaar verdrukten voor een plekje. Telefoons moesten uit en vernietigde spoorlijnen bemoeilijkten de reis.
De gasten uit Oekraïne zijn dan ook blij met hun verblijf. Ook is er veel hulp vanuit het netwerk van Joke en Henk. Zo werd er bijvoorbeeld vaak gereageerd op een oproep voor het aanleveren van spullen voor de inrichting.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Lansingerland.