BRAND

Rookmelders verplicht in jouw huis! Deze 5 dingen moet je weten

Brandweervrouw Amanda van Kuijk hangt een rookmelder op
Brandweervrouw Amanda van Kuijk hangt een rookmelder op © Annelies Romers
Ernstig letsel of enorme schade door brand voorkomen? Dan is een rookmelder een handig, zo niet noodzakelijk hulpmiddel. Nog anderhalve week en dan is het verplicht om één of meerdere rookmelders in huis te hebben. Vijf vragen over rookmelders.

1. Waarom worden rookmelders verplicht?

De meeste slachtoffers vallen 's nachts door het inademen van rook. Brandweervrouw Amanda van Kuijk zegt tegen Rijnmond dat 's nachts als je ligt te slapen je reuk wordt uitgeschakeld. Daarom heeft de overheid besloten om per 1 juli 2022 rookmelders te verplichten. Een rookmelder voorkomt geen brand, maar ze waarschuwen je wel in een vroeg stadium en kunnen daarmee ernstig letsel en enorme schade voorkomen.
Brandweer gaat langs bij familie Verboom om tips te geven over rookmelders

2. Waar moeten de rookmelders hangen?

Op iedere verdieping moet er eentje hangen. Hang de rookmelder aan het plafond - rook stijgt namelijk op - en minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek. Maar je kunt ook een test doen om precies te weten te komen wat in jouw huis slim is om te doen.

3. Welke rookmelders moet ik kopen?

Het advies is om een rookmelder aan te schaffen met een levensduur van tien jaar. Dan hoef je de batterij niet zo snel te vervangen.

4. Welke soorten rookmelders zijn er?

Voor doven en slechthorenden zijn er speciale accessoires die je draadloos kunt koppelen aan een rookmelder. Denk bijvoorbeeld aan een trilplaat. Die kun je onder je kussen leggen als je aan het slapen bent. Zo word je door de trillingen wakker gemaakt.
Er bestaan ook gekoppelde rookmelders: als de rookmelder op zolder begint te piepen, slaat automatisch ook de rookmelder beneden aan. Dan zijn er nog slimme rookmelders. Die geven je een melding op je telefoon voor het geval je niet thuis bent.

5. Word ik gecontroleerd op rookmelders?

Pas op voor een babbeltrucs van criminelen die beweren dat ze bij je langs komen om te controleren of je wel rookmelders hebt. Zo proberen ze binnen te komen om vervolgens in huis op zoek te gaan naar geld en waardevolle spullen. Brandweervrouw Amanda van Kuijk zegt dat de brandweer en de politie in aanloop naar 1 juli geen controles doen.
Officiële controles moeten door de gemeente worden gedaan. In de praktijk is het voor gemeenten erg moeilijk om te controleren of iedereen rookmelders op de juiste manier heeft ophangen en of je ze wel op de juiste manier hebt onderhouden. Daarom zegt de brandweer: doe het niet voor de gemeente, maar hang rookmelders vooral voor je eigen veiligheid op.