RECHTSZAAK

Akshay stierf na een absurd plan van jongeren: 'Hij chillt nu met God'

Akshay overleed na een steekpartij in een woning in Rotterdam-Charlois
Akshay overleed na een steekpartij in een woning in Rotterdam-Charlois © Privéfoto
Drie jongens zijn onderweg van Rotterdam naar Zoetermeer en stoppen nog even bij de McDonalds. Aan niets kan je zien dat ze even daarvoor een drama hebben veroorzaakt, waarbij een moeder gewond raakte en haar zoon werd doodgestoken.
Het bezoek aan het fastfoodrestaurant is een absurd detail in een absurd verhaal rond jongeren, een liefdesrelatie en een mogelijk moordplan. Hoofdrolspelers zijn Sarika (17) en Brandon (20) die een relatie hebben. Maar mag zij die relatie wel hebben? Is ze mogelijk zwanger en zou dat niet worden geaccepteerd?
Justitie gaat er vanuit dat Sarika in ieder geval boos was op haar moeder. Brandon chartert op 25 mei 2021 twee maten. Het drietal uit Zoetermeer rijdt naar Rotterdam, haalt de huissleutel op bij Sarika die op haar stageadres is en gaat naar een woning aan de Meester Arendstraat in Rotterdam-Charlois.
Wat daarbinnen precies is gebeurd, is onduidelijk omdat de jongens elkaar tegenspreken. In de woning zijn de moeder van Sarika en haar broer Akshay. De 17-jarige jongen wordt veelvuldig gestoken en overlijdt. De moeder wordt op het gezicht geslagen en in haar arm gesneden. Maar wie deed nu wat?
Een minderjarige jongen heeft bekend dat hij Akshay heeft gestoken. Hij zou door Brandon naar de slaapkamer zijn gestuurd. In een zitting achter gesloten deuren is maandag twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs tegen hem geëist.

'Gun mij het leven'

De 19-jarige Maury zegt dat hij de moeder heeft geslagen. Haar bloed zat op handschoenen die hij droeg. Speciale handschoenen met verharde knokkels. Dat was geen vooropgezet plan: "Ik draag altijd handschoenen." Ook in mei en twee paar over elkaar? "Ja."
Brandon zou volgens de medeverdachten de moeder hebben gesneden met een scheermesje, maar zelf ontkent hij dat. "Ik raakte in paniek toen ik zag dat de moeder werd geslagen, draaide mij om en heb in de gang gestaan, met de rug naar de kamer."
In de gang hoort hij hoe Akshay schreeuwt: 'Alsjeblieft, gun mij het leven.' "Ik wist niet dat hij werd gestoken, dat er een mes was." Dat terwijl zijn medeverdachten juist zeggen dat Brandon een mes was gaan ophalen uit zijn woning.
De jongens rijden weg uit de Meester Arendstraat en halen Sarika op. Die wordt even later door haar moeder gebeld. Via FaceTime ziet Brandon haar bebloede gezicht. Sarika gaat terug naar haar stageadres, de jongens naar Zoetermeer. Onderweg staat er muziek op. "Er zou nog gezongen zijn", zegt de rechter. Dat ontkent Brandon. Het was juist stil. Bij een tankstation wordt het mes weggegooid.
Tijdens dit ritje wordt dan het bezoek aan de McDonalds in Zoetermeer gebracht. Brandon: "Een van de jongens had honger. Ik snap niet hoe je na zoiets trek kan hebben, maar ik ben wel mee naar binnen gegaan, ja."

'Wilde stoer doen'

In de telefoon van Maury wordt een notitie gevonden, de aanzet tot een rap. Twee regels uit het lied in wording zijn: 'Zeventien keer in de chest; hij chillt nu met God.' Vanwaar deze tekst? "Ik wilde stoer doen en erbij horen."
Met welke bedoelingen was het drietal nou naar de Meester Arendstraat gegaan? Maury zegt dat hij door Brandon was gebeld. De moeder moest 'van kant worden gemaakt'. Later ontkent hij dit te hebben verklaard. "We zouden haar aan het schrikken maken."
Brandon legt het zo uit: "Sarika vond dat ze thuis niet genoeg vrijheid had. Ik moest haar moeder aan het schrikken maken. Ik heb het gedaan, omdat ze anders zichzelf iets zou aandoen. Ze zei: 'Als je echt van mij houdt, doe je dit'." Het plan was om een rommeltje te maken in de woning. "Een stoel verschuiven, een kastdeur openmaken."
De rechters kijken verbaasd. "Wat zou dit plan nou opleveren? Waarom moesten die twee anderen dan mee?" Brandon heeft er geen antwoord op. Maar dat er gestoken, gesneden en geslagen werd, dat was niet de bedoeling, zegt hij. Hij is vooral heel verdrietig. Via Sarika had hij Akshay leren kennen en beschouwde hem als zijn beste vriend. "Ik wist niet dat hij thuis was, anders was ik niet naar binnen gegaan."

Jeugd-tbs voor Maury (19)

Deskundigen adviseren bij Maury om jeugd-tbs op te leggen. Hij is eerder veroordeeld voor poging tot zware mishandeling. Bij Brandon is geen opname in een kliniek geadviseerd. Hij wordt omschreven als 'overmatig beleefd en altijd positief'. Hij heeft geen strafblad en zou als volwassen moeten worden gezien.
Sarika is ook verdachte en doet haar verhaal donderdag tegenover de rechter. Omdat zij minderjarig is, zal ook dat achter gesloten deuren zijn. Woensdag maakt justitie bekend welke straf en eventueel behandeling wordt gevraagd tegen Brandon en Maury. Dan zal ook een slachtofferverklaring worden voorgelezen van de moeder van Sarika en Akshay.