ASIEL

Kolff mist steun van provincie en Rijk bij opvang van asielzoekers: 'Het is meer dan alleen het regelen van huisvesting'

| Foto:
| Foto:
Veiligheidsregio's willen best helpen met het opvangen van asielzoekers, maar daar is wel de hulp van de provincies en het Rijk voor nodig. Dat zegt burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht namens de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Dat mist nu nog, zegt Kolff, die met de voorzitters van alle veiligheidsregio's in het land een bijeenkomst heeft gehad over de asielcrisis.
Kolff laat weten als gemeente en veiligheidsregio altijd bereid te zijn om een handje te helpen, maar dat dit ook onder voorwaarden moet gebeuren die haalbaar zijn. "In mijn gemeente vangen we bijna duizend vluchtelingen uit Oekraïne op, en dat is nog los van de particulieren", zegt Kolff. "Maar dit vraagt ongelofelijk veel van onze ambtelijke organisatie. En dat geldt ook voor de gemeenten om ons heen."
De voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid vindt dat Nederland als welvarend land wel een degelijke opvang voor asielzoekers moet kunnen organiseren. Zo merkt Kolff dat er te weinig mensen zijn voor het opbouwen van een veilige opvang. "Daar is zorg voor nodig, daar is onderwijs voor nodig, er komt veel meer bij kijken dan alleen het regelen van huisvesting voor statushouders."

'Overheden onderling niet solidair'

Daarnaast vindt de stadsbestuurder dat overheden onderling niet solidair zijn. "Als je de nationale crisis uitroept, dan moet je ook kijken naar Rijks- en provincieambtenaren om te helpen die crisis op te lossen. Daar heb ik tot nu toe echt nog heel erg weinig van gezien. Dat zijn voorwaarden waar aan moet worden voldaan willen we een stap verder kunnen zetten op dit vraagstuk."
Verder vindt Kolff het belangrijk dat er perspectief komt. "Prima om tijdelijk bij te springen in een crisisnoodopvangsituatie, maar wat gaat het Rijk doen aan die uitstroom en structurele opvang van asielzoekers? Ik ben benieuwd naar de concrete plannen, want die heb ik eigenlijk nog niet gehoord."
Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) gaat binnenkort met het kabinet in overleg. Mogelijk komen de 25 burgemeesters en Van der Burg later deze week opnieuw bij elkaar om te praten over oplossingen.