BOEREN

Boeren via A16 en A27 naar Stroe, drukke avondspits verwacht

Boeren bij het boerenprotest | Foto:
Boeren bij het boerenprotest
Weggebruikers moeten woensdagavond rekening houden met een drukke spits vanwege het boerenprotest. De agrariërs reden woensdagochtend via de A15, A16 en A27 richting de A12 en Stroe, waar de actiedag is. Rond 15:00 uur is de bijeenkomst voorbij en moeten de boeren weer terug naar hun erf.
De boeren mogen met hun tractor niet over de snelweg, maar toch reden de boeren woensdagmorgen uit protest over de snelwegen. Daarnaast maakten veel automobilisten gebruik van de snelwegen om de drukte op provinciale wegen te omzeilen, waardoor het op de snelwegen drukker was.
Boerenprotest op Goeree-Overflakkee: 'De boeren zullen blijven bestaan'
De politie hield de protesten in de gaten en hoefde in onze regio niet echt in te grijpen. Ook Rijkswaterstaat speelde in op de situatie, zoals het aanpassen van de maximumsnelheid of het omleiden van het verkeer. Ook zetten ze extra weginspecteurs en wegverkeersleiders in.
Het belangrijkste advies van Rijkswaterstaat blijft de hele dag om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Mocht het ook in onze regio druk zijn, dan kun je het beste proberen om thuis te werken.

Protest verplaatst naar Stroe

De boeren protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat zou eerst gebeuren in Den Haag, maar de betoging is verplaatst naar Stroe bij Barneveld. Daar verwachten ze tienduizenden boeren. Als die boeren allemaal komen opdagen, dan is het de grootste boerendemonstratie in de Nederlandse geschiedenis.
Boeren in onze regio organiseerden woensdagmorgen een lokaal protest bij Den Bommel op Goeree-Overflakkee. Daar kwamen zeker 25 boeren samen om collega's te steunen. Zij vinden de reis naar Stroe te ver. "Vanochtend om 02:30 uur zijn er 41 trekkers richting Stroe vertrokken", vertelt een boerin op Goeree-Overflakkee.
Kijk hieronder naar de reportage van het boerenprotest op Goeree-Overflakkee:
De boeren die op Flakkee achtergebleven zijn, staan nabij de N59 met hun tractoren ter hoogte van Hetty's verse patat waar elke klant een ijsje van de boeren krijgt. "We doelen op een positieve uitstraling", vertelt een Flakkeese boer.
Volgens de boer zijn de emoties wisselend onder de boeren, aangezien niet alle boeren binnen de reductiegebied van 70 procent vallen. Toch zegt hij de noodzaak te zien van dit protest. "Wij zien geen toekomst als we 70 procent minder stikstof moeten uitstoten."
De boeren op Goeree-Overflakkee zijn vooral kwaad, omdat zij het nieuwe stikstofbeleid oneerlijk vinden. "Wij worden als enige sector benadeeld, terwijl de industrie en luchtvaart alles kan en mag. Ik word daar ontzettend kwaad van."
Een boerin valt haar collega's bij: "Wij hebben voor de toekomst meerdere belangrijke innovaties voorgelegd waarop wij Nederland zouden kunnen helpen met het stikstofprobleem. We willen graag, maar er wordt niet naar geluisterd."