RECREATIEOORD HOEK VAN HOLLAND

Jazzmuziek en 1001 stoelen: Wereldrecord stoelendansen in Hoek van Holland moet traditie worden

Een kring van stoelen
Een kring van stoelen © Pixabay - justcallmeang
Met z'n allen op muziek een rondje om een stel stoelen lopen en zo snel mogelijk gaan zitten als de muziek stopt. Wie geen stoel heeft, valt af. Leuk vermaak, de stoelendans, maar in Hoek van Holland willen ze op zaterdag 16 juli op het recreatieoord een wereldrecord op live muziek verbreken. "We willen dat het voor iedereen gezellig is", vertelt initiatiefnemer Michelle Winderom.
Het evenement begint met 1001 stoelen, waarna wordt gestreden om dat laatste, felbegeerde stoeltje. "We zijn heel ambitieus. Duizend is een mooi getal en met één stoel erbij vinden we het mooi symbolisch", legt Wilderom uit. De bedoeling is dat het wereldrecord elk jaar wordt verbroken. "Als we ineens tweeduizend stoelen doen, dan houdt het op een gegeven moment op. Elk jaar gaan we daarom telkens een stoel er overheen."
Het wereldrecord stoelendans is een onderdeel van het Rotterdamse muziekfestival North Sea Round Town, dat donderdag van start gaat. De stoelendans is het sluitstuk van de reeks in de Rotterdamse regio. Meer dan vijftig jaar geleden werd het wereldrecord met duizend stoelen neergezet.
Wilderom zegt dat het wereldrecord op een muziekbandje of met een dj vele malen hoger ligt. Daarom kiest de organisatie ervoor om op live jazzmuziek een nieuw record neer te zetten. "Het gaat om de interactie tussen de muzikanten en de deelnemers. Dat is hartstikke spannend. Het leek ons leuk om de combinatie van livemuziek en jazz te combineren met sport, spel en beweging."

Plezier voorop: 'Guinness Book of Records is hartstikke duur'

De locatie voor Hoek van Holland is bewust gekozen. "Daar mogen namelijk meer activiteiten zijn in de kunst en cultuur. Er gebeurt daar al genoeg, maar daar mag er nog een schepje bovenop", zegt Wilderom.
Deelnemers moeten het bij de wereldrecordpoging rustig aan doen. "Het is een spel en geen sportwedstrijd. Dit moet heel erg leuk zijn. Daarom doen ook ouderen mee." De deelname is gratis. Acteur John Buijsman, alias 010 Sheriff, zal aanwezig zijn als ceremoniemeester.
John Buijsman, alias 010 Sherriff, op het Recreatieoord Hoek van Holland
John Buijsman, alias 010 Sherriff, op het Recreatieoord Hoek van Holland © Rijnmond
Mocht het wereldrecord stoelendansen verbroken worden, dan is het volgens Wilderom niet automatisch zo dat dit in het Guinness Book of Records komt. "Dat is hartstikke duur. North Sea Round Town is een festival van gemeenschapsgeld. Het kost dan 8 duizend Britse pond (8128 euro, red). Daar doen we niet aan mee. Ons geld gaat naar de stad en het plezier van het festival. We gaan het wel van de daken schreeuwen en onszelf medailles geven, maar met dat geld kunnen we volgend jaar beter opnieuw het stoelendansen organiseren."