RECHTSZAAK

Acht jaar cel en tbs geëist voor ‘extreem moordplan’ in Rotterdam-Charlois

Akshay overleed na een steekpartij in een woning in Rotterdam-Charlois
Akshay overleed na een steekpartij in een woning in Rotterdam-Charlois © Privéfoto
Justitie heeft acht jaar cel en tbs geëist voor een geweldsuitbarsting in de Meester Arendstraat in Rotterdam-Charlois. Daarbij kwam een 17-jarige jongen om het leven en raakte zijn moeder zwaar gewond.
Het bloedbad was op 25 mei van het vorig jaar. Volgens justitie ging er een ‘extreem moordplan’ aan vooraf met de bedoeling de moeder te doden. Zij was tegen een relatie tussen haar 16-jarige dochter en een toen 19-jarige jongen uit Zoetermeer.
De dochter, Sarika, zou hebben gezegd dat zij haar moeder dood wilde. Brandon uit Zoetermeer zou tegen enkele vrienden hebben gezegd dat de vrouw ‘van kant gemaakt moest worden.’
Op de 25e mei gaat Brandon met twee vrienden naar de Meester Arendstraat. Daar treffen ze behalve de moeder ook haar zoon Akshay aan. Een minderjarige jongen heeft bekend dat hij Akshay met vele messteken om het leven heeft gebracht. De moeder is geslagen door een tweede verdachte en in de arm gesneden door Brandon.
Het snijden was bedoeld om net te doen alsof de vrouw zelfmoord had gepleegd, zegt justitie. Brandon zou zijn twee vrienden hebben opgestookt mee te gaan door te vertellen dat Sarika werd mishandeld en zwanger was. Beide zijn leugens, zegt justitie.

Nep-overval

De jongen uit Zoetermeer heeft ontkend dat hij zelf geweld heeft gebruikt. Hij had met Sarika afgesproken om een nepoverval te plegen. Sarika wilde meer vrijheid thuis en door de moeder aan het schrikken te brengen zou zij andere zorgen aan haar hoofd hebben. De dochter zou dan meer haar gang kunnen gaan. Justitie noemt dat verhaal volstrekt ongeloofwaardig.
De officier van justitie wijst erop dat Brandon vlak voor het drama op internet heeft gezocht naar ‘moord’, ‘medeplichtig aan moord’ en ‘how to sharpen a knive’. Ook is er een motief: de moeder was fel tegen de relatie. In een bericht aan Brandon schrijft zij: “Jij bent 19, zij 16. Je begrijpt dat dit niet kan. Verbreek het contact met Sarika. Ik zal jou nooit accepteren als schoonzoon.”
Meerdere getuigen, vrienden van Brandon, hebben gezegd dat hij plannen had om de moeder te doden.
De acht jaar cel en tbs is tegen Brandon geëist. De jongen die de moeder heeft geslagen heeft bijna een jaar in jeugddetentie gezeten en dat is wat justitie betreft voldoende. Hij wordt behandeld in de Waag. Als dat niet het gewenste effect heeft, moet hij naar een instelling voor jeugd-tbs, aldus justitie.

Bizarre zaak

Advocaat Frank Hamers staat de moeder bij. Hij zei in zijn carrière zelden zo’n bizarre zaak te hebben gedaan. “Ik zal deze zaak nooit vergeten. De gesprekken met de nabestaanden waren verschrikkelijk. De moeder is met een bloedende arm naar haar zoon gegaan en heeft hem proberen te reanimeren. Tevergeefs.”
Hij las namens de vrouw een slachtofferverklaring voor, waarin de moeder zegt: “Ik ben niet alleen geslagen en gesneden, de ziel is uit mijn lichaam gehaald.” Ze richtte zich rechtstreeks tot Brandon, die zij een leugenaar noemt. “Je hebt bij ons gegeten, maar ik wist niet dat er een slang aan tafel zat.”

Achter gesloten deuren

Donderdag staat haar dochter Sarika terecht. Dat is achter gesloten deuren omdat zij minderjarig is. Maandag is twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen de jongen die Akshay heeft gedood. Het is nog niet bekend wanneer de rechter in Rotterdam uitspraak doet.