OEKRAÏNE

Het is zeker: Vlaardingen gaat een wijk bouwen voor honderden Oekraïeners

© Tenny Tenzer
De bouw van een speciale wijk voor Oekraïense vluchtelingen in Vlaardingen gaat door. Donderdagmorgen, vlak voor het verstrijken van de deadline, zijn de laatste plooien tussen overheid en de gemeente over een financiële afhandeling gladgestreken. Vlaardingen krijgt nu een wijk voor bijna achthonderd vluchtelingen.
Om een steentje bij te kunnen dragen aan het opvangen van Oekraïense vluchtelingen, wil de gemeente Vlaardingen langdurig vluchtelingen opvangen bij bedrijventerrein de Vergulde Hand West. Dit wil de gemeente bereiken door op een leegstaand stuk grond naast het bedrijventerrein een tijdelijk dorp te bouwen.
In het dorp kunnen 762 Oekraïners opgevangen worden in 409 flexwoningen. "Het is een soort tiny house", vertelt een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen. "Er zijn drie verschillende soorten huizen: een-, twee- en driepersoonshuizen en ze zijn van alle benodigdheden voorzien."
Om de locatie gereed te maken en de huizen te kunnen bouwen is geld nodig. Die financiële last kan de gemeente Vlaardingen niet zelf dragen. "Vlaardingen is relatief arm", zegt de woordvoerder. "Tot dit jaar viel de gemeente nog onder 'financieel toezicht' van de provincie, omdat de gemeente te weinig geld had. Die tijd is misschien wel voorbij, maar we draaien nog steeds elke euro om en kunnen dit geld niet zomaar ophoesten."
Om de opvang alsnog te realiseren heeft de gemeente, samen met gemeente Lansingerland en Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, om hulp van de rijksoverheid gevraagd. "Dit is niet slechts het probleem van Vlaardingen, dit is een internationaal probleem", stelt de woordvoerder. Om die reden vraagt de gemeente aan het Rijk om de volledige financiële zorg voor dit project te dragen.

Vergoeding

Gemeenten ontvangen nu dagelijks honderd euro per opgevangen Oekraïner. "Daar komen we dankzij het aantal vluchtelingen dat we willen opvangen ver mee, maar daar kunnen we niet alles van financieren." Deze specifieke uitkering van de rijksoverheid is nu opgesteld voor twee jaar, maar het plan voor het dorp is dat dit zeker drie tot vijf jaar blijft bestaan. "Als die regeling dan ophoudt, weten we niet of het dorp kan blijven voortbestaan na die periode."
De gemeente heeft al langer plannen klaarliggen om deze speciale wijk te gaan bouwen, maar kwam met de de overheid niet tot een akkoord over de vergoeding. Daarop werd een deadline gesteld die donderdagmorgen om 10:00 uur afliep. "Vlak voor het verstrijken van de deadline waren we eruit", zegt de woordvoerder.

Opvang

Momenteel vangt Vlaardingen tweehonderd Oekraïense vluchtelingen op. Honderd van hen verblijven in opvangcentra en honderd zitten bij inwoners thuis. "Zo'n opvangcentrum is een mooie, tijdelijke oplossing. Alleen daar wil je echt geen drie tot vijf jaar blijven wonen."
Om die reden is het dorp nodig, stelt de woordvoerder. "We willen ook een basisschool bouwen, waar hopelijk Oekraïense gevluchte docenten les kunnen geven. Ook willen we een gemeenschappelijk gebouw met een huisarts en tandarts. Verder staat in het plan dat het dorp ook een opblaasbare gymzaal, kinderopvang en speeltuintjes in het dorp worden geplaatst."
Het gaat vooral om voorzieningen die belangrijk zijn voor kinderen. Momenteel worden namelijk voornamelijk moeders en kinderen opgevangen in de gemeente. De vaders zijn in Oekraïne achtergebleven om te vechten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl