BRANDWEER

VIDEO: deze 'Ferrari onder de onderwaterdrones' gaat drenkelingen sneller redden

De onderwaterdrone wordt getest
De onderwaterdrone wordt getest © Rijnmond
Hij wordt ook wel 'de Ferrari onder de onderwaterdrones' genoemd en kost zo'n 100 duizend euro. Met deze nieuwe onderwaterdrone kan de brandweer sneller drenkelingen vinden. Op de Plaatweg in Spijkenisse test het duikteam dit stukje hoogstaande technologie.
De regio Rotterdam-Rijnmond heeft de wereldwijde primeur. Wij zijn het eerste gebied dat de speciale onderwaterdrone gebruikt. Het apparaat werd recent ook gebruikt bij de zoektocht naar het vermiste Noorse vliegtuigje. Alleen gebeurde dat op de, achteraf, verkeerde locatie.
De brandweer is blij met de nieuwe aanwinst. "Een duiker ziet eigenlijk vrij weinig, zo'n twintig centimeter. Door middel van de onderwaterdrone hebben we een veel beter beeld van wat er allemaal in het water ligt", zegt Van Zijll de Jong.
Bekijk de onderwaterdrone in actie:
De onderwaterdrone in actie
"Op deze manier krijgen we ook een veel beter beeld van de bodem", vertelt gezagvoerder Marc van Zijll de Jong. "Het dient als extra veiligheid voor de duikers. We kunnen met de kop van de drone draaien, waaraan een grijper zit. Daarmee kunnen we objecten of eventueel een slachtoffer grijpen. De duiker kunnen we daarna laten afdalen met een lijn. We hebben dan een slachtoffer of voertuig snel te pakken."

'Het is nu al een meerwaarde gebleken'

De onderwaterdrone wordt bestuurd met een afstandsbediening. "Die is vergelijkbaar met een bestuurbaar autootje, maar hier zit er een scherm op", duidt de gezagvoerder van de brandweer. Op dat scherm is te zien wat de bodemgesteldheid is en wat er op de bodem ligt. Van Zijll de Jong vertelt dat er zelfs overgeschakeld kan worden naar een HD-camera. Deze speciale drone kan maar liefst driehonderd meter afdalen in het water.
De onderwaterdrone wordt getest op de Plaatweg in Spijkenisse
De onderwaterdrone wordt getest op de Plaatweg in Spijkenisse © Rijnmond
"We zijn trots dat we dit mogen gebruiken en als pilot mogen draaien. Voor ons is dit al een meerwaarde gebleken", zegt Van Zijll de Jong. Als het aan hem ligt, dan is deze onderwaterdrone de toekomst: "Dit is het beste wat er op de markt te verkrijgen is."
Dit is de onderwaterdrone op het land
Dit is de onderwaterdrone op het land © Rijnmond