LOKAAL

Deze kinderen moeten Dordtenaren redden bij een overstroming: 'Als de dijk doorbreekt, gaan we allemaal een beetje dood'

De Redders van Dordt
De Redders van Dordt © RTV Dordrecht
Snel op een zelfgemaakte vlot springen. Er is namelijk geen tijd te verliezen. Een kat staat op het punt om te verzuipen en heeft nú hulp nodig. Dordtse kinderen uit groep 6 worden tijdens een trainingsmissie opgeleid tot Redders van Dordt, om stadsgenoten te hulp te schieten tijdens een watersnoodramp.
De kinderen staan vol enthousiasme langs de kant, terwijl ze straks een noodsituatie moeten nabootsen. "We testen of ze in praktijk kunnen brengen wat ze de afgelopen trainingsdagen hebben geleerd", vertelt Mylène Meerman, een van de Dordtse Redders, aan RTV Dordrecht. Volgens haar is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd weten hoe ze moeten omgaan met een overstroming.

Weten wat je moet doen

"Onze stad is een eiland en is dus helemaal omringd door water. Het is denkbaar dat we een keer te maken krijgen met té hoog water", zegt Meerman. "Kijk maar naar wat er vorig jaar in Limburg gebeurde."
Meerman vertelt dat als hier de dijken doorbreken, we een groot probleem hebben. "De inwoners van Dordt weten dat alleen niet altijd. Kinderen leren daarom nu al dat áls het zover is, het niet eng of spannend is. Ze weten nu juist wat ze in zo'n geval kunnen doen." Een van de kinderen ziet het alleen niet zo rooskleurig in: "Als de dijken doorbreken, gaan we wel allemaal een beetje dood".

Huis onder water

Voor de 'bijna-redders' is nú al zover: het huis staat onder water. "Her en der krijgen ze oproepen binnen van mensen en dieren in nood", legt Meerman uit. "De redders moeten slachtoffers nu eten, drinken en dekens brengen."
Benieuwd hoe de kinderen zelf naar hun missie kijken? Bekijk het hier. (Onder de video gaat het verhaal verder)

600 jaar in het geheim

De organisatie 'Redders van Dordt' is 600 jaar geleden opgericht tijdens de Sint Elizabethsvloed. De organisatie opereerde bijna 600 jaar in het geheim. Mylène: "Het is daarom ook niet heel duidelijk wat ze al die jaren precies hebben gedaan." Maar er komt wel steeds meer informatie naar boven.
"Mensen van het Lexlab (technologische aanjager voor het onderwijs, red.) zijn gevraagd - door de redders en gemeente - om deze trainingen te verzorgen. "We weten dat de organisatie 600 jaar geleden is opgericht door Liesje. Ze was toen een kind tijdens de vloed. "In al die jaren erna heeft de organisatie zich hard gemaakt voor kennis en kunde op het gebied van overstromingen."
De organisatie trad vorig jaar voor het eerst publiekelijk naar buiten en dat leverde een grote reddingsdag op. "We bleven nadenken hoe we nog meer redders kunnen bereiken. Dat is ook de reden waarom we er dit jaar weer zijn. Hopelijk nog veel meer jaren!"