ROTTERDAM

Hoezo klein dromen als het ook groot kan: dit zijn de plannen van de Rotterdamse Dromers voor de stad

De Rotterdamse Berg
De Rotterdamse Berg © Rotterdamse Dromers
"If you can dream it, you can do it." De uitspraak van filmproducent Walt Disney zou zo in een lijstje opgehangen kunnen worden in het kantoor van de Rotterdamse Dromers. Stijn van Pelt en Derek van den Berg van deze stichting delen hun grootse plannen voor de stad met Rijnmond: "Wij zien heel veel kansen voor de stad."
Voordat je verder gaat in dit artikel: Stijn en Derek waren te gast bij Rijnmond. In onderstaande video vertellen ze uitgebreid over hun plannen. Liever snel foto's zien met een korte uitleg van de plannen? Scroll dan verder en bekijk drie bijzondere dromen voor Rotterdam.
Stijn van Pelt en Derek van den Berg zijn Rotterdamse Dromers

1. De Rotterdamse Berg

Het gebeurt vaak genoeg dat als er nieuwe huizen gebouwd moeten worden, er telkens een stukje weiland wordt weggesnoept. Dat willen de Rotterdamse Dromers niet. Geen polders weghalen, maar juist stapelen in een berg, op de plek van knooppunt Terbergseplein.
Hoe gaat dat eruitzien: de snelweg is geen grens meer tussen woonwijken. De snelweg gaat ondergronds. In de berg komt ook ruimte voor een bioscoop, theater, garages en horeca. Boven op de berg is ruimte voor sportvelden, woningen en groen.
De Rotterdamse Berg
De Rotterdamse Berg © Rotterdamse Dromers

2. Superpergola op Binnenrotte

De Binnenrotte is een grote stenen vlakte. Alleen als er markt is, staat het plein helemaal vol, maar verder is het volgens de Rotterdamse Dromers een open wond. "Menig piloot zou er kunnen landen."
Daarom moet er groen worden toegevoegd zonder dat de markt verdwijnt. Een superpergola is de oplossing. Daarnaast past het ook historisch gezien nog eens perfect in het plaatje van de stad, want vroeger reed op exact dezelfde plek de trein nog bovengronds. Van treinspoor naar groenspoor dus.
Pergola op de Binnenrotte
Pergola op de Binnenrotte © Rotterdamse Dromers

3. Ondergronds uitgaan

Het klinkt edgy en mysterieus, maar voor de Rotterdamse Dromers is het realistisch: ondergronds uitgaan. De nacht wordt volgens de stichting erg onderschat in plannen die voor de stad worden ontwikkeld. Dat is jammer, zeggen ze, en daarom moet er iets veranderen.
Daarom moeten er ondergrondse uitgaansstraten komen. Weg van de gewone straat qua herrie en goed aangesloten op het ondergrondse metronetwerk. Zo wordt het straatbeeld netter en kun je tot diep in de nacht ongestoord uitgaan.
Ondergronds uitgaan
Ondergronds uitgaan © Rotterdamse Dromers
Of al deze plannen realiseerbaar zijn is nog maar de vraag. Daar zijn Stijn en Derek zelf ook duidelijk over: "Het gaat niet allemaal gebeuren, nee, maar we willen een stip aan de horizon." En anders is er altijd nog die ene uitspraak waar ze zich aan vast kunnen klampen: "If you can dream it, you can do it."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl