CRUISESCHIP
Nog geen witte rook voor aanpak vervuilende cruiseschepen

Rotterdam krijgt voorlopig nog geen walstroomvoorziening voor cruiseschepen op de Wilheminapier. De gemeenteraad heeft te veel vragen bij de financiering en de gevolgen van een dergelijke investering. Daardoor blijft voorlopig ook de verre toekomst van de cruisevaart in het centrum van Rotterdam onduidelijk.
Rotterdam wil dat in 2030 minstens 90 procent van de ferry’s, cruise- en containerschepen walstroom gebruikt. Schepen die aan de kade liggen kunnen dan hun vervuilende dieselgeneratoren uitzetten en overstappen op elektriciteit. Dat scheelt CO2-uitstoot en zorgt voor minder overlast voor de omgeving.
De kolossale kraanschepen Thialf en Sleipnir van HeeremaMarine liggen al ‘aan de stekker’ bij de Landtong Rozenburg. Ook een deel van de binnenvaart maakt gebruik van walstroom, net als de terminal van de Stena Line in Hoek van Holland. Nu ligt er na jaren discussie ook voor de cruisevaart een concreet voorstel.
22,5 miljoen euro
Het college wil in de Cruiseterminal een 10 Megawatt-installatie aanleggen, waarvan zeecruiseschepen vanaf 2024 gebruik kunnen maken. De walstroominstallatie kost 22,5 miljoen euro. De gemeente en de Cruise Port Rotterdam (eigendom van Havenbedrijf Rotterdam) betalen allebei de helft.

Vanwege de forse investering stelt de gemeente als voorwaarde dat de cruiseschepen dan nog minstens 20 jaar naar de stad moeten blijven komen. Daar is een deel van de raad het niet mee eens. Want hoe sluit de cruisevaart aan bij de klimaatdoelstellingen, vroegen VOLT en GroenLinks. Zijn er geen alternatieven voor walstroom, wilde DENK weten. Kan het elektriciteitsnetwerk zo’n installatie wel aan, aldus Leefbaar Rotterdam. En de Partij voor de Dieren ziet er liever helemaal van af, omdat het om vervuilend consumentisme zou gaan. Maar als het niet anders kan ziet de partij de cruisevaart liever op de Maasvlakte.

Vanuit zijn appartement in de Westtoren kijkt Rob Punselie vanaf de zestiende verdieping uit op de Floating Office Rotterdam: een energieneutraal drijvend kantoor. Rechts ziet hij de bruidsparen, nieuwe sportwagens en mensen die selfies maken op de Holland Amerikakade. Behalve als er een cruiseschip ligt. Dan mag niemand erbij. Laatst stond de wind zo dat de hele Wilhelminakade blauw zag van de uitstoot van stookolie van een cruiseschip. Het was alsof hij de kolenkit uit de jaren zestig rook. Ramen en deuren dicht doen helpt niet. De ondernemer begrijpt er niets van: waarom ligt dat schip naast de zogenaamd ‘groene haven’? Walstroom als oplossing vindt hij een fospeen. Omdat veel cruiseschepen nog niet geschikt zijn voor die techniek. Het gebruik is ook nog niet verplicht, pas vanaf 2030. En varend van zee naar de kade stoten de schepen nog steeds heel veel stikstof uit. Er komen steeds meer mensen op de Wilhelminapier te wonen. Omgekeerd is er veel onduidelijk over de cruiseschepen. Rob vroeg de raadsleden zich uitgebreid en objectief te laten informeren en geen besluit te nemen op basis van emotie en prestige. Want een mooi plaatje is leuk, maar niet ten koste van duizenden inwoners op de Pier die overlast hebben van de uitstoot, de stank, het geluid en het (disco)licht.
Nog niet gereed
Wethouder Robert Simons (Haven) moest erkennen dat nog niet alle cruiseschepen een walstroomvoorziening aan boord hebben. De nieuwste modellen hebben wel en dat worden er snel meer. Maar voor de allergrootste schepen is het nog maar de vraag of ze op elektriciteit kunnen overstappen. In 2030 moeten in ieder geval alle cruiseschepen op walstroom draaien van de Europese Unie.
Over de investering maakt de wethouder zich geen zorgen. Dat wordt betaald met middelen uit het Enecofonds. En het bedrag kan met toeslagen worden terugverdiend, bijvoorbeeld met een toeristenbelasting. Simons wil dit idee verder uitwerken en belooft dit najaar met een uitgebreider voorstel te komen.
De wethouder benadrukt het economisch belang van de cruiseschepen voor de stad Rotterdam. Hij verwacht dat het aantal cruiseschepen van de huidige 100 naar tussen de 120 en 150 per jaar stijgt. En die wil je niet ver weg op de Maasvlakte ontvangen, vindt hij.
Zorgen over de bereikbaarheid van de Kop van Zuid zijn volgens hem niet aan de orde. Uit onderzoek zou blijken dat de toekomstige bouw van de woontorens Sax, Chicago en Baltimore, de aan- en afvoer van passagiers niet in de weg staat. Voor de bevoorrading van de schepen moet nog wel een oplossing worden gevonden.