HOCKEY

Hockeyen op HCR voelt voor verdedigster Plönissen als 'thuiskomen'

Sabine Plönissen op Hockeyclub Rotterdam
Sabine Plönissen op Hockeyclub Rotterdam © Rijnmond
Voor volle tribunes wonnen de Oranje hockeyvrouwen woensdagavond ook hun laatste interlandwedstrijd voor het WK met 6-0 van China. Na een krappe zege van de dag ervoor had Nederland geen enkele moeite op het veld van Hockeyclub Rotterdam.
Terwijl de zon langzaam ondergaat, klinkt het eindsignaal. Het Nederlands hockeyelftal heeft met de 6-0 monsterzege op China nagenoeg alle twintig wedstrijden van de Pro League gewonnen.
Sabine Plönissen, oud-speelster van HBR uit Berkel en het Rotterdamse HCR, was blij met de ruime overwinning na de 2-1 zege op China van de dag ervoor. "We hebben in de voorbereiding de puntjes op de 'i' gezet. Gisteren en vandaag hebben we veel besproken. Onder andere over cirkelposities. Dit moesten we net wat aanscherpen en daardoor kregen we meer tijd en lukte het om ruimte te creëren."
Uitslag van de laatste Pro League-wedstrijd met Sabine Plönissen op het scherm
Uitslag van de laatste Pro League-wedstrijd met Sabine Plönissen op het scherm © Rijnmond

Het oude nest

Alle tegenstanders tegen wie Plönissen nu speelt zijn nieuw voor haar. De 27-jarige speelster heeft zich namelijk recent pas bij het Nederlands elftal mogen voegen. "Toen ik na Jong Oranje het Nederlands elftal niet haalde, had ik eigenlijk nooit meer verwacht dat ik erbij zou komen. Na de play-offs werd ik gebeld door assistent-coach Dave Smolenaars of ik met de potentials mee wilde doen. Een half jaar later zat ik erbij."
De verdedigster, die afgelopen oktober haar eerste interlandwedstrijd speelde voor Oranje, hockeyde gisteren weer op het oude nest. De hockeyster heeft vanaf de C-jeugd bij de Rotterdamse hockeyclub gespeeld. "Bijna mijn hele jeugd heb ik hier gehockeyd. Ik heb nog twee jaar in HCR Dames 1 gespeeld voor ik vertrok naar Hurley."
De voorzitter van Hockeyclub Rotterdam, Diederik Chevalier, vindt het mooi om een aantal oud-HCR speelsters weer terug te zien. Hij koestert de hoop dat - nu Rotterdam Dames 1 gepromoveerd is naar de Hoofdklasse - een aantal van die speelsters weer terug naar de club komt. "We moeten onszelf eerst nog bewijzen in de Hoofdklasse, maar daarna heb ik er vertrouwen in dat meer speelsters bij ons willen hockeyen."

Sabine van HBR

Hoewel Plönissen uiteindelijk in 2019 de overstap maakt naar Amsterdam, blijft HCR voor haar toch vertrouwd voelen. "Ik weet mijn weg nog in het clubhuis, weet de kleedkamers te vinden en ik ben gewend om op dit topveld te spelen. Het zijn altijd dezelfde mensen die op de club rondlopen. Hier hockeyen voelt wel een beetje als thuiskomen."
Voor de hockeyster bij HCR terechtkwam, speelde ze eerst nog bij Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs. En dat is zelfs bij een interlandwedstrijd als deze duidelijk zichtbaar.
"Er is hier een jong team van Berkel met spandoeken en clubshirts aan. Ik vind het heel leuk dat ze mij eigenlijk nog steeds zien als 'Sabine van HBR'." De jonge meiden zijn niet de enigen die met toeters en bellen staan te juichen langs de kant. Voorzitter Chevalier geniet zichtbaar van alle drukte op de club.
"Het is toch geweldig om zo'n hockeyfeest praktisch in je achtertuin te hebben." Hij vindt het belangrijk dat de hockeybond dit soort evenementen door heel het land organiseert en niet alleen in het Wagenerstadion in Amstelveen. "Je moet hockey voor heel het land laten zien. We bevinden ons in een hele grote hockeyregio."
Aanmoedigingsbord voor Plönissen van speelsters van Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs
Aanmoedigingsbord voor Plönissen van speelsters van Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs © Rijnmond

Geen verdienmodel

Dat zo'n wedstrijd goed is voor de club, realiseert Chevalier zich maar al te goed. Toch vindt hij dat er meer publiciteit om het evenement had moeten zijn. "Dat is een les voor volgend jaar. Te weinig mensen wisten van deze Pro League-wedstrijden af. Hopelijk mogen we het van de KNHB volgend jaar weer organiseren."
Het organiseren zelf is nog een hele klus, vertelt de voorzitter. "Dit is al jaren in voorbereiding. Het is natuurlijk vanwege corona twee keer uitgesteld, maar elke keer was de voorbereiding wel al in gang gezet. Dat kost ongelooflijk veel tijd." Dankzij de vele vrijwilligers lukt het HCR om zo'n groot hockeyevenement te organiseren.
Op de vraag of het evenement nog geld in het laadje brengt voor de club, reageert de voorzitter erg open. "De KNHB huurt natuurlijk ons complex en we verdienen zeker aan de horeca, maar dat er een verdienmodel achter zit kan je niet zeggen."

Bijdragen aan Oranje

Dat na de vele pogingen de Pro League eindelijk door mag gaan, komt goed uit voor Plönissen nu ze net bij het team zit. Inmiddels heeft ze zestien interlandwedstrijden bij Oranje op haar naam staan.
"Ik ben vorig jaar ingestroomd in een moeilijke periode voor het team", doelt de speelster op de situatie met oud-bondscoach Alyson Annan. "Sindsdien merk ik dat we als team naar elkaar groeien, met elkaar verbinden en ook over andere dingen praten met elkaar dan hockey. Dat zie je denk ik wel terug op het veld."
Het leven van de verdedigster is sinds haar selectie voor het team niet rigoureus veranderd. "Het is wel wat drukker geworden. Ik wil alleen maar leren en beter worden, zodat ik goed kan bijdragen aan dit team en het niveau kan oppakken. Ik heb iets minder tijd voor andere dingen, maar op dit moment geniet ik er alleen maar van."
Op 1 juli start het WK, dat wordt gespeeld in Nederland en Spanje. Oranje is ingedeeld in poule A en speelt haar wedstrijden in Amstelveen. Plönissen zit bij de selectie en hoopt op goud, tijdens haar eerste grote toernooi. "Dat zou echt supervet zijn."