AHMED ABOUTALEB

Aboutaleb: 'Ik tilde onderzoek naar camera-auto's niet over de verkiezingen'

Burgemeester Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb © Rijnmond
Burgemeester Aboutaleb ontkent dat hij bewust een rapport over de inzet van camera-auto's heeft geprobeerd achter te houden, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het uitstel van de publicatie was volgens hem het gevolg van het besluit om de politie de kans te geven om te reageren op het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat schrijft de Rotterdamse burgemeester in de reactie op de ophef, een week geleden.
De commotie ontstond door een publicatie van de krant NRC. In het artikel stond dat het rapport bewust over de verkiezingen was getild. Volgens Aboutaleb ontstond de verwarring omdat de journalisten beschikten over een mail die niet door de politie was gedeeld in een wob-verzoek. "Dit is een onjuiste beslissing geweest van de politieorganisatie", schrijft Aboutaleb aan de gemeenteraad. Door het ontbreken van die informatie ontstond mogelijk achterdocht.
Volgens Aboutaleb was het belangrijk dat de politie goed inhoudelijk kon reageren op het rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens. Tijdens een bespreking met politie en justitie (de driehoek) in november 2021 werd duidelijk dat de gebruikelijke procedure een half jaar in beslag kon nemen.

"Dat zou betekenen dat het AP-rapport mogelijk na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 gepubliceerd zou worden. Mogelijke publicatie na de gemeenteraadsverkiezingen is in de driehoek over tafel gegaan als gevolg van deze keuze. Er is dus geen sprake van een wens van de driehoek om de publicatie van het onderzoek te vertragen, door te kiezen voor de gebruikelijke procedure", aldus Aboutaleb.
Volgende week debatteert de gemeenteraad met Aboutaleb en politiechef Westerbeke.