ZOMERCARNAVAL

Wereldprimeur voor Zomercarnaval Rotterdam: naast koningin wordt nu ook koning gekozen. 'Mannen moeten ook kans krijgen'

Wordt Fabritio (26) de koning van het Zomercarnaval?
Wordt Fabritio (26) de koning van het Zomercarnaval? © OPEN Rotterdam
Na twee jaar van afwezigheid pakt het Zomercarnaval in Rotterdam dat dit jaar plaatsvindt op 29 en 30 juli groots uit. Voor het eerst wordt er naast een koningin ook een koning gekozen.
De Coolsingel en de stad zullen traditiegetrouw weer in kleuren opbloeien met een feestelijke parade, waar ruim 2.500 dansers en danseressen en diverse praalwagens deel van uitmaken. De verkiezing van de koningin van het Zomercarnaval is vaste prik. Maar dit jaar wordt voor het eerst ook een koning verkozen.
Een van de kanshebbers op die laatst genoemde titel is de 26-jarige Fabritio Mossel. De Rotterdammer is al van kinds af aan stapelgek op het zomercarnaval. Hij maakt vanaf zijn vijftiende al deel uit van de carnavalsgroep Cabo Verde Chegou. "Als er geen carnaval bestond, dan was ik er waarschijnlijk ook niet", zegt Fabritio tegen OPEN Rotterdam. "Het stroomt echt door mijn bloed."

Carnaval Royalty Election

Nu mag hij zich kandidaat noemen voor de Carnaval Royalty Election 2022. De verkiezing vindt plaats op 9 juli in congres- en concertgebouw De Doelen in het centrum van Rotterdam. Het is voor het eerst dat er ook mannelijke royalty's verkozen worden. "Het is zelfs een wereldprimeur. We zijn de eerste ter wereld die een koning carnaval hebben", zegt Karel Willems van stichting Zomercarnaval Nederland.
Dat is een stap in de goede richting, vindt medekandidaat Joyce. "Mannen doen ook mee aan carnaval. Dus zij moeten ook de kans krijgen om king te worden. Het is een verrijking voor het carnaval."

Glitter, glamour en kleur

Maar wat is nou precies de rol van een carnavalsroyalty? Dat zit hem vooral in de vertegenwoordiging van de parade, waarin de royalty een prominente plek krijgt. De royalty straalt Zomercarnaval uit, inclusiviteit en vooral heel veel glitter, glamour en kleur.
Of Fabritio nu uitgeroepen wordt tot koning van het carnaval of niet: hij heeft er in ieder geval zin in. "Ik ben er altijd mee bezig. Laatst zag ik bijvoorbeeld een fazant lopen. Ik zie dan toch vooral de mooie veren", lacht hij. "Het zit zo diep in mijn systeem. Het gaat mij erom dat alle liefhebbers van het carnaval een waardig persoon krijgen die een jaar lang ambassadeur is. Iemand die weet hoe het is om een groep te hebben maar ook iemand die de passie voor het carnaval deelt."
De verkiezing van de carnavalsroyalty vindt plaats op 9 juli in de Doelen. De Lighting Parade en de Straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam zijn in het weekend van 29 en 30 juli.
Dit verhaal is gemaakt door onze mediapartner OPEN Rotterdam.