nieuws

Staalbedrijven in trek op beurs Amsterdam

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De aandelenbeurs in Amsterdam borduurde vrijdag met een kleine plus voort op de mooie koerswinst van een dag eerder. De staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam waren in trek op het Damrak dankzij sterke kwartaalcijfers.
De AEX-index op Beursplein 5 stond richting het middaguur 0,2 procent hoger op 489,43 punten. De MidKap won 0,5 procent bij 708,31 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,4 procent.
ArcelorMittal ging aan kop in de hoofdindex met een plus van 4 procent. Het grootste staalbedrijf ter wereld wist het resultaat vorig kwartaal sterk te verbeteren in een aantrekkende markt en verwacht dat de vraag naar staal in 2017 verder stijgt.
In de MidKap was Aperam de grootste stijger met een winst van eveneens 4 procent. De roestvrijstaalproducent heeft naar eigen zeggen een recordjaar beleefd en kondigde aan voor maximaal 100 miljoen dollar eigen aandelen in te kopen. Ook wordt het dividend verhoogd.
Financieel dienstverlener Intertrust wist met zijn resultaten de handen van beleggers ook op elkaar te krijgen en won 3,3 procent bij de middelgrote fondsen.
In Parijs kon Renault op aandacht rekenen. Het Franse autoconcern profiteerde vorig jaar van een sterk gestegen verkoop en wist daardoor fors meer winst te boeken. Renault haalde PSA Peugeot Citroën in als grootste autofabrikant van Frankrijk. Het aandeel Renault ging 1,8 procent vooruit.
In Londen stond Reckitt Benckiser in de belangstelling. Het Britse bedrijf achter onder meer Durex-condooms neemt voor bijna 18 miljard dollar de Amerikaanse babyvoedingsmaker Mead Johnson Nutrition over. Begin deze maand werd al bekend dat beide bedrijven in vergaande onderhandelingen waren over een overname. Reckitt steeg licht.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent naar 53,52 dollar en Brent werd 1,2 procent duurder bij 56,26 dollar per vat. De euro noteerde 1,0640 dollar, tegen 1,0667 dollar bij het Europese slot op donderdag.