VOETBAL

Henk Fraser beleefde ontsnapping Sparta als supporter: 'Dankzij spelers en staf kleeft er geen degradatie aan mij'

Henk Fraser coachte zijn eerste training bij FC Utrecht
Henk Fraser coachte zijn eerste training bij FC Utrecht © Orange Pictures - Ben Gal
Voormalig Sparta-trainer Henk Fraser begon vandaag officieel aan zijn nieuwe klus als eindverantwoordelijke bij FC Utrecht. Voor de Rotterdammer is het ook hier een soort thuiskomen, daar hij van 1986 tot 1988 twee seizoenen actief was in de Domstad. "Dit is wel speciaal, want voordat ik hier kwam als speler was ik jong, speels, naïef en dat is er hier wel uitgeschopt."
Voor Fraser is het de eerste keer dat hij weer voor de camera's verschijnt sinds zijn vertrek bij Sparta. Het duurt dan ook niet lang tot het toch ter sprake komt bij alle media die hij passeert op deze zonnige dag. "Het klinkt misschien gek, maar ik heb die weken daarna echt als supporter beleefd", zo stelt de nieuwe hoofdtrainer van FC Utrecht. "Mijn kinderen en mijn vader zijn de eerstvolgende wedstrijd ook gewoon bij Sparta wezen kijken, dat zouden ze niet doen als ik vol met wrok en rancune zou zitten."

Behoed voor degradatie

Fraser was dan ook blij toen hij Sparta een onmogelijk geachte ontsnapping zag voltooien. "Daar moet ik de spelers en staf ook dankbaar voor zijn, anders had dit toch een smetje geweest, dan had de degradatie ook aan mijn naam gekleefd", legt Fraser uit, die met een knipoog ook Maurice Steijn bedankt. Fraser volgde Steijn in 2014 bij ADO Den Haag op nadat laatstgenoemde werd ontslagen vanwege tegenvallende resultaten, waarna de Rotterdammer het over nam en met ADO op een veilige negende plaats eindigde. "Door wat hij nu heeft gedaan zijn we elkaar niks meer verschuldigd", zegt Fraser met een lach.
Nick Viergever is blij om weer thuis te zijn
Fraser heeft bij FC Utrecht met een paar nieuwelingen te maken, waaronder mede ex-Spartaan Nick Viergever, die na een avontuur in Duitsland weer terug is in Nederland. "Ik heb met het gezin ook een huisje gekocht in Rotterdam, dus eigenlijk was dit prima zo. Het jaar in het buitenland was een prachtige ervaring, maar met de ambitie die Utrecht toont, was dit voor mij de perfecte stap."