LOKAAL

Minister Hugo de Jonge: 'Dordrecht voorbeeld van snel en veel woningen bouwen'

Hugo de Jonge bekijkt de plannen voor Spoorzone Dordrecht
Hugo de Jonge bekijkt de plannen voor Spoorzone Dordrecht © Dennis Koorevaar
Minister Hugo de Jonge was woensdagmiddag in Dordrecht om te kijken naar onder meer de plannen voor de nieuwbouw op de Spoorzone. Daar komt een deel van de tienduizend woningen die in de stad gebouwd moeten worden. Een goed voorbeeld van snel veel woningen bouwen, vindt de minister. Wethouder Maarten Burggraaf was blij met zijn komst.
“Bij het versnellen van de woningbouw hebben we het Rijk hard nodig,” vertelt de wethouder tegen RTV Dordrecht. “Als gemeente kunnen we dat niet alleen betalen. Dus het is fijn als daar een stukje financiering bij komt.”
De Jonge kreeg voor de gelegenheid een VR-bril op en kon zo niet alleen horen, maar ook zien wat de plannen voor de toekomst zijn. De Spoorzone - het gebied rondom het spoor tussen Zwijndrecht en Dordrecht-Zuid - lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende plek om een groot deel van die tienduizend woningen te ontwikkelen. Maar het gebied is goed bereikbaar en ligt dichtbij voorzieningen, de oude binnenstad, het water én het buitengebied. Het ontwerp werd vorig jaar nog genomineerd voor een internationale architectuurprijs.
Het ontwerp voor de Spoorzone in Dordrecht
Het ontwerp voor de Spoorzone in Dordrecht © Mecanoo/RTV Dordrecht
De Jonge was onder de indruk. “Indrukwekkend in aantallen, indrukwekkend in het groen dat daar wordt gecreëerd en ik denk dat dat een mooie toevoeging is aan de flinke woningopgave die we hebben.”

Flexbouw

Leuk en aardig die lovende woorden over de projecten die hier opstarten, maar we hebben nú een woningtekort. Landelijk worden moeten er 900.000 woningen gebouwd worden tot 2030.
“De opdracht is ontzettend groot", zegt de minister. "Je kunt dus de locaties waarvan je nu nog niet weet wat je er mee wilt of kunt, alvast gebruiken voor flexbouw.” Daarmee doelt de minister op de 333 tijdelijke studio’s die dit jaar nog moeten verschijnen op het Dordtse Leerpark. Over zes maanden zijn de woningen gereed en kunnen voor de komende vijftien jaar vooral jongeren zich daar huisvesten. "Een fantastisch voorbeeld."
Hugo de Jonge op de bouwplaats van de 333 studio's
Hugo de Jonge op de bouwplaats van de 333 studio's © Dennis Koorevaar

Voorbeeld

De Jonge: “We maken afspraken met provincies en gemeenten hoeveel woningen er moeten komen en op welke plekken. We hebben er extra geld voor beschikbaar. Dordrecht is, met de Spoorzone en de flexbouw, een heel mooi voorbeeld van hoe het kan.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.