nieuws

Kralingen 1970: Terugblik op legendarisch festival

nkralingenpop24_06.MXF.cropresize.tmp.jpg
nkralingenpop24_06.MXF.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Veertig jaar geleden geleden werd in Kralingen het eerste openlucht-popfestival van Nederland gehouden: het Holland Pop festival. Met een boek, een expositie én een speciale uitzending van Radio Rijnmond wordt teruggekeken naar dit legendarische hoogtepunt van de Nederlandse flower power-tijd.
Drie dagen in juni 1970 stonden in het Kralingse Bos wereldacts als Santana, Jefferson Airplane en Canned Heat. Het festival wordt beschouwd als het definitieve begin van de jongeren- en popcultuur in ons land en het betekende de doorbraak van poporganisator Mojo.

Bedacht in een doorzonwoning

Veertig jaar later is het bijna niet voor te stellen dat dit allereerste grootscheepse feest van seks, drugs en rock 'n roll in Nederland bedacht en voorbereid is in een doorzonwoning in Ommoord. De 37-jarige George Knap wilde iets bijzonders doen in het kader van de manifestatie C70. Samen met de toen 22-jarige Berry Visser besloot hij naar twee festivalterreinen te kijken: het eiland Brienenoord en het Kralingse Bos.
In ruim drie maanden werd het festival uit de grond gestampt. De politie tolereerde drugs binnen de hekken, maar alcohol werd geweerd. Amerikaanse bands als Jefferson Airplane, The Byrds, Canned Heat en Santana werden via een Londense agent geboekt. Het programma werd aangevuld met Engelse bands als Pink Floyd en Soft Machine.

Niet uit de kosten

Het festival kostte 1 miljoen gulden. Dit bedrag werd geleend van Coca Cola en gedacht werd dat met 50.000 bezoekers het festival wel uit de kosten zou komen. Uiteindelijk kwamen er 100.000 mensen, maar uit de kosten kwamen George en Berry niet. De Nederlandse bands die na het concert betaald zouden worden, kregen geen gage. Visser ging vervolgens door met Mojo, maar moest wel anderhalf jaar lang de helft van de opbrengst afdragen. Daarna groeide zijn bureau als kool en werd hij alleenheerser in Nederland.
Speciaal programma op Radio Rijnmond
Veertig jaar Kralingen Pop gaat niet ongemerkt voorbij. Er is een boek gemaakt en in de galerie van Georges Knap aan de Gashouderstraat is een expositie te zien. En vrijdag spelen op de festivalplek coverbands muziek uit die tijd. Dat is allemaal te horen op Radio Rijnmond, tussen 12.00 en 17.00 uur.