NIEUWS

Tbs'er uit Spijkenisse ontsnapt door hek dat Pompekliniek liet bouwen na de ontsnapping van een Rotterdammer in 2017

De politie heeft een foto verspreid van het ontsnapte duo, rechts: Sherwin W.
De politie heeft een foto verspreid van het ontsnapte duo, rechts: Sherwin W. © Politie
Het hek van de Pompekliniek in Nijmegen, dat tbs'er Sherwin W. uit Spijkenisse op zijn vlucht wist te trotseren, werd opgetrokken vanwege een eerdere ontsnapping. Van een Rotterdammer, in 2017. Maar het hek was nog steeds niet gereed.
Spijkenisser Sherwin W. en zijn Amsterdamse kompaan Luciano D. wisten dinsdagavond rond 20:30 uur te ontsnappen uit de Pompekliniek. Binnen een minuut was het duo weg. Volgens de kliniek had iemand van buitenaf met een slijptol een gat in het hek gemaakt. Toen de mannen daar doorheen waren, konden ze gebruik maken van een gereedstaande vluchtauto. Aan de ontsnapping kwam geen greintje geweld te pas.
Hoe anders was dat in maart 2020, toen twee andere tbs'ers zich schietend een weg naar buiten baanden uit kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. Ze namen daarbij een medewerker in gijzeling en dreigden hem de keel door te snijden als de poort niet open ging. Daarna gijzelden ze een taxichauffeur.
Een van de mannen die toen ontsnapte was Rotterdammer Tony van H., die jaren eerder in de Pompekliniek had gezeten en ook daar was uitgebroken. In 2017 ontsnapte hij door met een betonschaar een gat in het hek te knippen.
Na nóg een uitbraak, in2019, heeft de Pompekliniek naar eigen zeggen aanpassingen gedaan om het complex scherper te beveiligen. Zo zijn er extra camera's gekomen. Ook is de kliniek een paar jaar geleden begonnen met de bouw van een nieuw hek met stroomdetectie. "Dat is voor 75 procent af", zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland. "Dat die laatste 25 procent nog niet af is, betekent niet dat mensen hier zomaar weg kunnen. De twee die dinsdag zijn ontsnapt, hebben hulp van buitenaf gehad. Dat is een andere situatie."
Het dagblad De Gelderlander meldt dat het ministerie van justitie had aangedrongen op een hek van vijf meter hoog. Maar dat zag de kliniek niet zitten. "Je kunt een hoge muur om de kliniek zetten, maar dan loop je weer het risico dat personeelsleden worden gegijzeld bij een uitbraakpoging", licht de directeur van de kliniek toe. In plaats daarvan werd besloten om een extra hek om het complex heen. Prijs daarvan: 6 miljoen. Het tweede hek zou eind dit jaar worden opgeleverd.

'Kan best gevaarlijk worden'

Advocaat Jan-Jesse Lieftink heeft een kantoor dat gespecialiseerd is in de juridische bijstand van tbs'ers. De mannen die dinsdagavond uit Nijmegen ontsnapten, kent hij allebei. Of ze ook bekenden waren van elkaar? De advocaat, tegen Omroep Gelderland: "Ze hebben allebei jeugd-tbs gehad. Misschien dat ze elkaar daarvan kenden. Maar dat is speculatie."
Spijkenisser Sherwin W. (27) werd in 2019 veroordeeld tot 5,5 jaar cel en tbs voor een gewapende overval in Tilburg waarbij hij iemand doodschoot. Het misdrijf werd gepleegd terwijl hij op verlof was van zijn jeugd-tbs in De Hartelborgt in Spijkenisse. Daar zat hij voor doodslag, gepleegd op 17-jarige leeftijd. Luciano D. (24) had ook tbs gekregen voor gewapende overvallen. Ook hij ontsnapte al eerder uit een kliniek.
Lieftink: "Deze mannen zijn nu op de vlucht en willen koste wat kost uit handen van de politie blijven. Dat betekent dat het best weleens gevaarlijk kan worden." De advocaat doelt op de ontsnapping uit de Kijvelanden in 2020. Daarbij werd de kompaan van Tony van H. tijdens een gevecht met de politie doodgeschoten bij Ochten.
Een speciaal team van de politie, FastNL, is naar W. en D. op zoek. Lieftink: "Waarschijnlijk zijn ze al lang de grens over, want ze hebben ongetwijfeld een plan."