ENERGIE

Rotterdam stapt naar Raad van State om olieboring onder Rotterdamse woonwijken tegen te houden: 'Risico op bodemdaling is zorg'

Boren naar olie in een woonwijk
Boren naar olie in een woonwijk © Archieffoto (Wikipedia)
De gemeente Rotterdam tekent protest aan tegen het boren naar olie onder woonwijken in Rotterdam-Zuid en Rotterdam-West. Dat zei wethouder Chantal Zeegers (D66) van Bouwen en Wonen donderdag tegen de gemeenteraad.
De staatssecretaris van Economische Zaken, Hans Vijlbrief (ook D66), besloot twee weken geleden de NAM een vergunning te geven om tot 2035 naar olie te boren onder woonwijken in Charlois en IJsselmonde in Rotterdam-Zuid en Schiemond in Rotterdam-West. In deze geplande boorgebieden wonen bij elkaar zo'n 70 duizend Rotterdammers, becijferde de fractie van GroenLinks.

'Rotterdam is geen Groningen'

Het nieuws dat het kabinet de NAM daar naar olie wil laten boren, leidde vrijwel meteen tot protest. "Mensen maken zich zorgen", zei Zeegers. "Het risico op bodemdaling is een zorgpunt dat wij delen. Olieboringen in verstedelijkt gebied moeten we niet willen."
Geologen in dienst van de gemeente hebben Zeegers verzekerd dat Rotterdam 'geen Groningen' is. "Het risico op bodemdaling is hier kleiner dan in Groningen." Maar desondanks is het er wel, zei ze. Daarom tekent de gemeente beroep aan bij de Raad van State tegen de boorvergunning die het kabinet wil verstrekken.