VLUCHTELINGEN

Felle kritiek op asielplannen van nieuw stadsbestuur Rotterdam: minder plek voor asielzoekers en statushouders

Asielboot in Rotterdam-Feijenoord
Asielboot in Rotterdam-Feijenoord © Nieuws op Beeld
Het nieuwe stadsbestuur van Rotterdam krijgt flinke kritiek op de nieuwe plannen voor opvang van asielzoekers en statushouders. Met name D66 en Denk krijgen grote verwijten van onder andere PvdA-voorman Richard Moti. "Minder asielzoekers en minder statushouders? U heeft zich in het pak laten naaien. D66 en Denk zijn gewoon meegegaan in het onderbuikgevoel van de rechtse collega’s Leefbaar Rotterdam en de VVD in de coalitie, waarbij mensen met een kleurtje of een buitenlandse afkomst te snel als probleem worden gezien."
De nieuwe Rotterdamse coalitie van Leefbaar, VVD, D66 en Denk heeft afgesproken dat niet meer dan vijfhonderd asielzoekers opvang krijgen in Rotterdam. In de toekomst moet er ook minder plek voor statushouders komen.

Doen wat mogelijk is

Voor Faouzi Achbar (Denk) was zijn eerste debat als wethouder voor asielopvang direct een flinke confrontatie. Hij moest uitleggen waarom hij minder asielzoekers en statushouders een plek wil geven in de stad. "Het zit niet alleen in onderdak bieden of ergens een schip laten aanmeren. Er moet ook goed onderwijs zijn, net als zorg en in een later stadium een woning", zegt Achbar. De PvdA vroeg zich af of scholen en zorginstellingen geen ruimte hebben, maar op die vraag kwam geen antwoord.
Reacties debat asielbeleid
Rotterdam kan volgens wethouder Achbar niet alles doen als buurgemeenten te weinig opvang regelen. Ook de VVD vindt de kritiek van de oppositie niet terecht. "Rotterdam moet doen wat de stad aankan", vindt Pascal Lansink. Hij wijst erop dat dit college juist meer statushouders wil opleiden en helpen aan een baan.

D66 wil eigenlijk meer

Agnes Maassen van D66 is blij dat nu duidelijk is dat er sowieso plek is voor vijfhonderd asielzoekers, ondanks de grote verschillen tussen de coalitiepartijen. "Als het aan D66 ligt, zouden we zeker gaan voor meer. Maar je moet samenwerken en compromissen sluiten. Die vijfhonderd kunnen gewoon naar Rotterdam toe komen. Als het echt helemaal misgaat in Europa met een enorme vluchtelingencrisis, sluit ik niet uit dat we opnieuw met elkaar om de tafel zitten."

Minder opvang voor mensen zonder papieren

De oppositie is ook niet blij met het plan om het aantal plaatsen voor langdurige opvang van mensen zonder papieren te verlagen. Nu zijn er nog 70 plekken, maar dat gaat terug naar 45. Volgens wethouder Achbar kan de stad op dit moment niet veel meer opvang aan en moet het Rijk meebetalen als er meer plekken moeten blijven. Volt wil kijken waarom het in Amsterdam en Utrecht wel lukt en in Rotterdam niet.

'Dan maar geen geld naar Blijdorp'

BIJ1 wil op andere dingen bezuinigen zodat niemand op straat hoeft te slapen. Bijvoorbeeld door geen 18 miljoen euro in de renovatie van de Rivierahal van Diergaarde Blijdorp te stoppen. Dat geld kan dan naar de opvang. De SP zegt dat ook het nachtleven minder kan om juist deze groep te helpen. En opnieuw botste de coalitie met de oppositie. "Gaat u de kosten voor zorg en woningbouw ook betalen uit deze pot?", vroeg VVD-er Lansing.