WETENSCHAP

Bijna alle ouders liegen wel eens tegen hun kind. Maar waarom precies? En is het erg?

Moeder en dochter (ter illustratie)
Moeder en dochter (ter illustratie) © Pixabay
Veel ouders liegen wel eens tegen hun kinderen. Maar welke redenen hebben zij daarvoor? Rianne Kok en haar Fami-LIEGEN team van de Erasmus Universiteit Rotterdam zoeken dit uit. "We weten nog veel te weinig over dit onderwerp."
'De koekjes zijn op!' of 'Het internet doet het even niet.' Het zijn bekende leugentjes die ouders wel eens vertellen aan hun kinderen. Sommige ouders zeggen nooit te liegen, maar andere geven toe wel eens te jokken tegen hun kroost.
Het gekke is: er is nog weinig onderzoek verricht naar liegen. "Er rust een soort taboe op liegen", vertelt wetenschapper Rianne Kok. "Zeker als het gaat om liegen tegen je eigen kinderen. Veel mensen vragen aan mij of liegen schadelijk is, maar gek genoeg weten we daar maar weinig over."
Zelf hoeft de onderzoeker nog niet te liegen, daar is haar 1-jarige nog wat jong voor. "Ik kan me wel goed voorstellen dat wanneer mijn dochtertje ouder is, ik zelf ook wel eens een leugen zal vertellen."

Verschillende culturen

Momenteel lopen er op de Erasmus Universiteit in Rotterdam verschillende onderzoeken naar liegende ouders. "Ik heb al een paar ouders mogen interviewen en wat me opviel is dat ouders heel uiteenlopend denken over liegen", zegt Kok. De cultuur waarbinnen de familie zich bevindt kan invloed hebben op die mening.
"Er is al wel veel onderzoek naar liegen gedaan in Amerika en Azië. Daar kwam uit dat de vorm van liegen per cultuur kan verschillen." Zo zouden ouders in Azië eerder liegen om het gedrag van hun kind te beïnvloeden en ouders uit Amerika om hen niet te kwetsen. "In vergelijking met andere culturen verwachten wij dat Nederlanders wat directer zijn en vaker wel de botte waarheid vertellen."

Effecten nog niet onderzocht

Met het huidige onderzoek proberen Kok en haar team erachter te komen wat de verschillende redenen zijn die ouders hebben om te liegen tegen hun kinderen. Ook is het team geïnteresseerd in de mening van ouders en wat zij hun kroost leren over liegen en eerlijk zijn. "Uiteindelijk willen we onderzoeken wat de effecten van liegen zijn op kinderen. Dan kijken we heel breed naar zowel positieve als negatieve effecten. Liegen hoeft niet alleen negatief te zijn."
Het onderzoek naar de beweegredenen van ouders is nog in volle gang en het onderzoeksteam zoekt nog tweehonderd mensen die mee willen doen aan het onderzoek. "Alle ouders kunnen meedoen. Of je nu hele jonge of al volwassen kinderen hebt. Iedereen is welkom."