SPARTA

Met nog zes weken tot het eerste competitieduel kan Sparta nu al gericht gaan werken

Hoofdtrainer Maurice Steijn (midden) spreekt de spelers van Sparta toe op de eerste training van het nieuwe seizoen
Hoofdtrainer Maurice Steijn (midden) spreekt de spelers van Sparta toe op de eerste training van het nieuwe seizoen © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Sparta is vrijdag begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Rotterdammers deden dat met Tom Beugelsdijk, wiens contract op Het Kasteel afloopt. De centrale verdediger mag voorlopig met de selectie van Sparta meetrainen en is in afwachting van mogelijk toch nog een contract.
De eerste training van Sparta vond plaats op Nieuw Terbregge. Daar zal het team van hoofdtrainer Maurice Steijn dit seizoen de trainingen afwerken, omdat op Het Kasteel een natuurgrasveld wordt neergelegd. In de voorgaande seizoenen trainde Sparta op kunstgras in het eigen stadion.
Nog niet alle nieuwe spelers van Sparta waren aanwezig. Zo zijn de spelers Joshua Kitolano en Joshua Lauritsen na hun presenstatie van afgelopen donderdag teruggevlogen naar Noorwegen, waar zij de eerste seizoenshelft bij Odds BK nog gaan afmaken. Ook Charles-Andreas Brym, die overkwam van eerstedivisionist FC Eindhoven, sluit vanwege interlands met Canada later aan. Aanwinsten zoals Mike Eerdhuijzen (FC Volendam), Nick Olij (NAC Breda) en Omar Rekik (Arsenal) stonden wel op het trainingsveld.
Dat Sparta slagvaardig handelt op de transfermarkt, bleek ook vrijdag maar weer. Met Jason Lokilo en Koki Saito presenteerden de Rotterdammers weer twee nieuwe spelers. Lokilo trainde al mee. Saito keek nog vanaf de zijkant toe.
Na flink wat omzwervingen speelt Jason Lokilo nu voor Sparta: 'Ik heb flink kunnen reizen'
Lokilo is nog maar 23 jaar, maar hij versleet al meerdere clubs in zijn carrière. "Ik heb flink kunnen reizen", geeft de Belgische aanvaller toe, die in het afgelopen seizoen in Polen voetbalde. De rechtsbuiten, die veel snelheid heeft, gaat bij Sparta nu dichterbij huis voetballen. Voor hem is dat mooi meegenomen, want hij miste zijn familie in België. Lokilo hoeft naar Sparta slechts een uurtje te rijden. "Ik ben volwassener geworden en klaar voor een nieuwe uitdaging bij Sparta."

Eerdhuijzen en Rekik kunnen niet wachten

Eerdhuijzen was van alle nieuwe spelers het langst zeker van een toekomst op Het Kasteel. Sparta kondigde afgelopen winter al zijn transfer aan, maar de centrale verdediger maakte het seizoen nog af in de eerste divisie bij FC Volendam. Bij de promovendus zat hij vooral op de bank. Eerdhuijzen hoopt nu in Rotterdam minuten te gaan maken.
Mike Eerdhuijzen hield rekening met een degradatie van Sparta: 'Maar eredivisie is mooi genomen'
Met een degradatie van Sparta naar de eerste divisie heeft Eerdhuijzen rekening gehouden. "Ik had het ook niet erg gevonden, want ik ben heel blij bij deze club. Maar dit is extra mooi meegenomen", vertelt de Volendammer. Eerdhuijzen geeft toe dat hij het mooi had gevonden om met zijn oude club naar de eredivisie te gaan. "Maar ik heb hier bewust voor gekozen. Ik sta hier helemaal achter."
Bij Sparta zal Eerdhuijzen de concurrentiestrijd moeten aangaan met Omar Rekik, die één seizoen van Arsenal wordt gehuurd. Met oog op het WK wilde hij elders minuten maken, zodat hij misschien met Tunesië mee kan naar het WK Voetbal in Qatar.
Omar Rekik gaat niet in op vastgelegde speelminuten bij Sparta
Maar de transfer van Rekik naar Sparta deed de wenkbrauwen enigszins fronsen, omdat op social media circuleerde dat hij van Arsenal minimaal 75 tot 90 procent van de speeltijd zou moeten spelen. Rekik wilde daar niet veel over kwijt. "Dat laat ik aan de mensen hier", zegt hij. "Maar uiteindelijk moet je het zelf laten zien. Ik moet mezelf bewijzen. Minuten worden nooit gegarandeerd, zo eerlijk ben ik."

Nu al veel transfers: 'Je kunt gericht gaan werken'

Na de miraculeuze handhaving in de eredivisie begint Maurice Steijn aan zijn eerste volledige seizoen bij Sparta. "De prestatie die we hebben geleverd is overal zichtbaar geweest. Overal waar ik tijdens mijn vakantie kwam, begonnen mensen erover", merkt Steijn op. Maar de hoofdtrainer van de Rotterdammers heeft naar eigen zeggen de knop snel omgezet, aangezien Sparta met een hoop nieuwe spelers aan het seizoen begint.
Hoofdtrainer Maurice Steijn kan nu gericht gaan werken bij Sparta
Steijn had vaak contact met Gerard Nijkamp, de technisch directeur van Sparta. Tot nu toe haalde de Kasteelclub een groot aantal nieuwe spelers. "Dat lukt niet altijd", geeft de trainer toe. "We hebben er altijd naar gestreefd om aan de start van de voorbereiding 85 tot 90 procent van de spelersgroep binnen te hebben. Dan kun je gericht gaan werken."
Maar Sparta wil zich nog roeren op de transfermarkt. Zo gaat Younes Namli vanaf volgende week maandag weer met de Rotterdammers meetrainen. De Deense Marokkaan staat momenteel onder contract bij de Russische club FK Krasnodar. Ook gaat Sparta nog proberen om Joeri de Kamps binnen te halen. De middenvelder werd in het afgelopen halfjaar gehuurd van Slovan Bratislava.
Er is dus nog steeds werk aan de winkel op Het Kasteel. "Dat wordt natuurlijk wel puzzelen. Om dat soort jongens binnen te halen, dan moeten er misschien nog wat spelers weg", erkent Steijn. De trainer van Sparta ziet graag nog een controleur op het middenveld komen. "Voor de rest zijn we op dit moment best tevreden."