LHBTQI

Alle kleuren van de regenboog in Diergaarde Blijdorp: drag queens op pad met LHBTI+'ers met beperking

Dragqueens Cashmere, Bibi en Puma
Dragqueens Cashmere, Bibi en Puma © Rijnmond
Het was een kleurrijke middag in Blijdorp: In het kader van Pride Month organiseerde Rotterdam Pride afgelopen week een middag in de dierentuin waarbij een aantal Rotterdamse drag queens samen met mensen uit de LHBTI+ community met een beperking op pad gingen. Dat leverde mooie en bijzondere gesprekken op. "Iets onbenulligs als een speurtocht in een dierentuin kan een perfecte start zijn om moeilijke punten bespreekbaar te maken."
Vanaf het oceanium wandelt de groep richting de ijsberen. In een rode glitterjurk en op hoge hakken straalt drag queen Cashmere in de volle zon één en al glamour uit. Naast haar lopen twee jonge meiden, beide hebben een licht verstandelijke beperking, ze kijken bewonderend naar haar. Een van hen is Lisa*, ze noemt zichzelf ook wel ‘curved angel’ (25). Ze vertelt waarom ze een middag als vandaag belangrijk vindt: "Wij begrijpen dingen soms gewoon wat minder snel. Daarom vind ik het heel belangrijk dat wij ook aandacht en liefde krijgen. Ik ben heel blij dat de drag queens dat voor ons doen."
Drag queens en LHBTI+'ers met beperking op pad in Diergaarde Blijdorp
Drag queens en LHBTI+'ers met beperking op pad in Diergaarde Blijdorp © Floortje Steigenga
Drag queens Cashmere, Gigi en Puma maken er samen met de rest van de groep een lachen, gieren en brullen-middag van. Terwijl ze langs de dierenverblijven wandelen komen veel mensen enthousiast naar ze toe voor een foto. Al is niet iedereen even enthousiast. "Jij bent toch gewoon een jongen!" roept iemand. Als de groep even later op een terrasje gaat zitten, klinkt er vanaf een andere tafel: "Ik heb nog nooit een vrouw gezien die zo lang is hoor, dat kan niet!” De opmerkingen doen de groep weinig tot niets. "Dit gebeurd vaker, ik ga er gewoon niet op in", zegt drag queen Puma nuchter.

Coming-out

Onderweg naar de vlindertuin vertelt Lisa trots aan een van de drag queens over haar coming-out:
"Ik ben vier dagen geleden als bi uit de kast gekomen, ik vond het zo spannend!"
"Wat goed van je! Hoe was het gesprek met je ouders?" vraagt Cashmere geïnteresseerd.
"Mijn moeder zei meteen: wat maakt het nu uit of je met een jongen of een meisje thuiskomt. Als je maar gelukkig bent. Voor mijn vaders reactie was ik best bang, maar ook hij zei: wat maakt mij dat nou uit. Ik dacht: zat ik daar nou om te huilen?" vertelt Lisa met een brede lach op haar gezicht.
"Ja, zo ging het bij mij ook. Je bent zelf veel zenuwachtiger vooraf en uiteindelijk was dat nergens voor nodig." Cashmere slaat een arm om Lisa heen.

Vertrouwd gevoel

Bijzonder om te zien is dat mensen hun ziel snel bloot durven te leggen aan de draq queens. Ookal zijn het eigenlijk nog onbekenden van elkaar, er komen al snel persoonlijke gesprekken op gang: "Ik vind dat heel leuk. Omdat wij zo apart en zo anders zijn, voelen we misschien juist heel bekend voor de mensen. Mensen zien ons echt als een character”, vertelt Cashmere.
Drag queen Cashmere
Drag queen Cashmere © Rijnmond
Lisa vertelt over haar band met de drag queens: "Met een aantal had ik al contact, ook met Gigi. Na een tijdje besefte ik: ‘Wat zij voelen voel ik ook, ik ben net wat anders dan anderen. Ik voel me bij hun zo op mijn gemak. Ik kan ze alles vertellen, ik kan mezelf zijn." Ook het gesprek over haar coming-out met Cashmere vond ze bijzonder: "Ze was zo lief voor me en echt heel trots. Toen besefte ik ook: ik mág ook echt trots zijn op mezelf dat ik dit durf te vertellen."
Cashmere kan zich ook goed inleven in de groep mensen waar ze vandaag mee is: "Als je hetero zou zijn met een beperking, ben je misschien al een buitenbeentje. Maar als je dan ook nog het stempeltje LHBTI+ hebt, kan ik me voorstellen dat dat extra moeilijk voor je kan zijn. Ik denk daarom juist dat dagen als dit voor deze mensen uit onze community heel goed zijn. En zoiets onbenulligs als een speurtocht in een dierentuin kan dan juist een perfecte start zijn om moeilijke punten bespreekbaar te maken."
Lisa heeft aangegeven anoniem te willen blijven. Haar echte naam is bekend bij de redactie.