MODE

Sneakerzaak WOEI brengt met nieuwe shirt-collectie 'De Groeten uit Rotterdam' een mode-ode aan de stad

Nieuwe collectie van Woei: 'De Groeten uit Rotterdam'
Nieuwe collectie van Woei: 'De Groeten uit Rotterdam' © Djano Rotinsulu
De Rotterdamse sneakerjager Woei Tjin brengt samen met kunstenaar Jacco Bunt afgelopen week een nieuwe shirtcollectie uit. Bunt heeft het ontwerp gebaseerd op elementen die hem doen denken aan Rotterdam. Veel van de tekeningen op de shirts herken je wellicht wel.
Een begrip onder menig Rotterdammer: WOEI. In 2007 opgericht en inmiddels worden de sneakers, maar ook zeker de eigen merkkleding, door het hele land gedragen. De sneakerzaak is niet meer weg te denken uit het centrum van Rotterdam.
De winkel op de Hoogstraat is bekend dankzij exclusieve sneakers waar sneakerliefhebbers uren voor in de rij staan, samenwerkingen met bekende streetwear-merken als Parra en Stüssy en natuurlijk de eigen kledinglijn. Vrijdag werden aan de eigen kledinglijn twee nieuwe shirts toegevoegd.
Nieuwe collectie De Groeten uit Rotterdam
Nieuwe collectie De Groeten uit Rotterdam © Djano Rotinsulu

De Nachtchinees

De ontwerper van de shirts is Jacco Bunt, afgestudeerd aan de Willem de Kooning-academie. De kunstenaar werkte eerder samen met grote merken als Hermès, Warner Bros en Red Bull en werkte in opdracht van de Rotterdamse club Bird en Kunsthal Rotterdam.
Bunt woonde zelf tien jaar in Rotterdam en voor de nieuwe shirts van Woei heeft hij elementen gebruikt die hem aan Rotterdam doen denken. Zo is de Maas met het ss Rotterdam te zien, de Aziatische leeuw voor de Nieuwe Delftse Poort bij Hofplein én gerechten op de kaart van restaurant Hung Kee.
Wie wel eens bij Hung Kee eet – ook wel bekend als ‘De Nachtchinees’ – herkent de inktvissen, kippen en zout- en pepermolens als de gerechten 'inktvis peperzout' en 'kip peperzout', waar het restaurant om bekendstaat. De tekeningen samen vormen een klein verhaal. "Het is een ode aan Rotterdam", vertelt de kunstenaar.
Nieuwe collectie De Groeten uit Rotterdam
Nieuwe collectie De Groeten uit Rotterdam © Djano Rotinsulu

Persoonlijk verhaal

Niet alle prints op de shirts zijn direct voor iedereen herkenbaar. "Dat komt doordat het eigenlijk Jacco’s persoonlijke verhaal is”, vertelt storemanager Dustin Kraay. "Die kopjes koffie staan bijvoorbeeld op de shirts omdat Jacco elke dag bij WOEI een kop koffie kwam drinken."
WOEI komt niet heel vaak met een nieuwe kledinglijn. "We zijn echt een sneakerstore, dus dit soort kledinglijnen doen we alleen als er tijd voor is. ‘De Groeten Uit Rotterdam’ heeft ons bijvoorbeeld anderhalf jaar gekost om te maken. Het is soms lastig om de richting te vinden die je op wilt gaan met een ontwerp.”
De samenwerking met Bunt komt niet helemaal uit de lucht vallen. Naast dat Bunt bijna dagelijks te vinden was bij WOEI, ontwerpt hij ook de illustraties voor WOEI FM, waar sinds 2020 lokale muzikanten worden geinterviewd en gedraaid.

Rotterdammers werken met Rotterdammers

Tjin zoekt zijn samenwerkingen over het algemeen wel dichtbij huis, want ook de fotograaf die de modellen met shirts vastlegde, Djano Rotinsulu, zit in Rotterdam. "Wij werken eigenlijk altijd bewust wel met Rotterdammers. We vinden het tof om met mensen uit de omgeving te werken", vertelt Kraay.
Het is duidelijk dat de werknemers bij WOEI erg veel om de zaak geven. Kraay spreekt dan ook hartstochtelijk over het bedrijf. "Kijk om je heen. Iedereen die hier werkt is boven de dertig. Dan doe je het niet voor het geld. Bij ons draait het om passie."