DE VERDIEPING

Luister terug: De Verdieping met Peter Blanker

Peter Blanker
Peter Blanker © Ruud de Boer
"'t Is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik." Iedereen brulde de tekst mee met Rotterdammer Peter Blanker, die er een hit mee had in 1981. Het is een beetje een vreemde eend in de bijt als je naar het repertoire van Blanker kijkt, die met zijn liedjes vooral een boodschap wil overbrengen.
Of hij het vervelend vindt dat hij steeds met dat ene liedje wordt geassocieerd? "Welnee!" zegt hij in zijn 'sprookjestuin' in Gorinchem tegen interviewer Ruud de Boer: "Het is toch een geinig liedje? En het is natuurlijk heel erg cynisch en vol zelfspot bedoeld. Hoewel sommige mensen dachten dat ik echt zo'n ijdeltuit was geworden." Deze en meer anekdotes hoor je in 'De Verdieping', het interviewprogramma van Rijnmond.
De 83-jarige Peter Blanker hóeft niet meer bescheiden te blijven. Vorige maand sloot hij zijn zangcarrière af met een optreden in het Rotterdamse theater Walhalla. Hij kan bogen op een indrukwekkende carrière, die begon als straatmuzikant op de Lijnbaan, maar ook in Frankrijk. In de jaren '60 werd hij de Rotterdamse kroegen ingetrokken. In 'De Verdieping' neemt Blanker aan de hand van zijn liedjes ons mee in zijn verhaal, dat je hier kunt beluisteren:
Beluister hier het gesprek, of via de podcast

De boodschap

Onderwijzen heeft Blanker altijd aangetrokken, een boodschap overbrengen. Hij deed de kweekschool, de voorloper van de Pabo. Ook werkte hij als freelancer voor de SKVR, maar bracht zijn zielenroerselen toch vooral via zijn liedjes. Een muzikant wil hij zichzelf eigenlijk niet noemen, terwijl hij wel degelijk gitaar kan spelen. Hij werkte mee aan radio- en televisieprogramma's, zoals het kinderprogramma 'De Holle Holle Boom'. Veel '70-jaren kinderen zingen met gemak het beginlied mee van de tekenfilmserie 'Maya de Bij'. Maar zeker toen Peter in 1974 een heuse band om zich heen vormde, het Peter Blanker Consort, kwamen er veel liedjes met een boodschap tevoorschijn.

Shetlandeilanden

Het leek er in 2003 op dat Nederland afscheid nam van de creatieve uitspattingen van Peter Blanker, toen hij met zijn vrouw Vicky verhuisde naar de Schotse Shetlandeilanden. Maar bij zijn terugkeer in 2017 bleek dat Peter nog lang niet was uitgezongen. Hij verruilde de ruwe rotspartijen voor Gorinchem, waar hij nu met zijn vrouw Vicky, zijn dochter en aanhang woont. Ze hebben er een ware 'sprookjestuin' van gemaakt, zoals Blanker het zelf noemt, met daarin verschillende kioskjes, waarin een bar, een bioscoopje en een bibliotheek zijn geherbergd.
Peter Blanker in zijn 'sprookjestuin'
Peter Blanker in zijn 'sprookjestuin' © Rijnmond

'Er is maar één aarde'

Met het ouder worden komt ook de wijsheid. In één van zijn liedjes, 'Alarm', bezingt hij zijn zorgen over de grilligheden van wereldleiders en over de toekomst van onze aarde. "Er is maar één aarde; ik ben niet de eerste die dat zegt. Er is geen 'Aarde B'. Mensen moeten écht drastisch anders gaan denken." Toch is Blanker niet zwaarmoedig; integendeel. Ook al hangt zijn gitaar nu voortaan in een van zijn tuinhuisjes en zal hij voortaan alleen nog onder de douche zingen: wie schrijft, die blijft. En dus lanceert Peter in eigen beheer 'De Boekenbakkerij', waar hij nieuwe verhalen aan het papier gaat toevertrouwen.
Aan zijn energie zal het niet liggen. Behalve het schrijven van boeken is hij nog in gesprek met zijn huisgenoten over het maken van wijn. "Wijn genoeg hier in de tuin. Althans: in druivenvorm." Peter hóeft helemaal niet bescheiden te blijven.
'De Verdieping' is iedere vrijdagavond tussen zes en zeven te horen op Radio Rijnmond. Maar ook als podcast. Abonneer via een van onderstaande platforms op 'De Verdieping met Ruud de Boer' voor veel meer verhalen van bijzondere regiogenoten, zoals Peter Blank.
Meer lezen over Peter Blanker? Naar aanleiding van zijn laatste optreden in Walhalla maakte onze muziekarchivaris Roland Vonk dit verhaal