GEMEENTE

Foutje, bedankt: álle grote Rotterdamse bewonersinitiatieven krijgen subsidie na misser

Vlaggetjes
Vlaggetjes © Pixabay
Een picknick in het park, een voetbalfestijn, een kerstoptocht en een muziekfestival. Het zijn voorbeelden van grote Rotterdamse bewonersinitiatieven die de afgelopen tijd bij de gemeente zijn ingediend. Rotterdammers stemmen vervolgens op hun favoriet en het initiatief met de meeste stemmen krijgt subsidie. Tot zover niks aan de hand, toch?
Het blijkt om een nieuw systeem voor de grote bewonersinitiatieven te gaan. Dat zorgde ervoor dat er relatief weinig initiatieven werden ingediend en dat bijna niemand ging stemmen. Zo vertelt Rick Timmer van de wijkraad Pendrecht-Zuidwijk dat zijn stembus bijna helemaal leeg was en dat er maar één initiatief was om op te stemmen.
"In een aantal wijken is hierdoor de uitslag misschien beïnvloed", zegt de gemeente. Om de initiatiefnemers in deze wijken niet te benadelen, krijgen deze initiatieven ook subsidie om hun plan te realiseren. Daarmee krijgen alle 53 ingediende bewonersinitiatieven dus nu eenmalig geld. Het gaat per initiatief om bedragen tussen de 2.500 en 20.000 euro.

Wat zijn grote bewonersinitiatieven?

De gemeente Rotterdam stelt geld beschikbaar voor kleine initiatieven en grote initiatieven. Kleine initiatieven waar tot maximaal 2.500 euro voor nodig is, kunnen het hele jaar door aangemeld worden. Bij het aanvragen van een budget voor grote initiatieven, voor maximaal 20.000 euro, komen mede-Rotterdammers in beeld. Zij mogen namelijk bepalen welke initiatieven zij graag zien in in hun wijk.
Voor de gemeenteraadsverkiezingen waren het de gebiedscommissies die bepaalden welke grote bewonersinitiatieven er in de wijk uitgevoerd mochten en konden worden. Sinds de verkiezingen zijn de gebiedscommissies vervangen door de wijkraden en moet er door de wijkbewoners zelf gestemd worden.
Het stemsysteem leidde eerder al tot ergernis onder de wijkraden en bewoners, meldde OPEN Rotterdam:
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl