NATUUR

Pas op voor de buizerd! Hardlopers zijn vaak de klos

De scherpe klauwen van een buizerd
De scherpe klauwen van een buizerd © Pixabay
Zweetdruppels parelden op mijn voorhoofd. Niet gek als je op het heetst van de dag gaat hardlopen in de Duinen van Goeree bij Ouddorp. Een stuk bos – hoge bomen, veel schaduw – kwam als geroepen. Lang genoot ik er niet van: een tweetal messcherpe klauwen zette zich in mijn hoofd. Amper van de schrik bekomen, kreeg ik de aanval een tweede keer te verwerken. Ik schreeuwde iets in de lucht en besefte twee dingen.
Door: Gerben Solleveld
Snel wegrennen heeft geen zin, want dan grijpt 'ie me een derde keer en roepen dat het een 'terrorvogel' is slaat nergens op, want dit is nou juist een natuurlijke reactie van het dier. Ik koos eieren voor mijn geld: wandelde rustig het bos voorbij, tientallen keren angstvallig om mij heen kijkend en voelde af en toe aan mijn licht bebloede hoofd.
Een dag later belde ik, Gerben Solleveld, redacteur bij Rijnmond en hardloper, met Jan de Roon, boswachter bij Natuurmonumenten en onder andere werkzaam in de Duinen van Goeree. Ik legde hem enkele vragen voor.

Weet jij welke vogel het moet zijn geweest?

"Ik denk dat het om een buizerd gaat, misschien is het een havik, maar negen van de tien keer is het een buizerd. Die vertonen meestal dit soort gedrag."

Waarom vallen ze mensen aan?

"Ze denken waarschijnlijk: er loopt iets snel voorbij, dat moeten we wegjagen. Bij hardlopers en fietsers reageren ze eerder, dan bij wandelaars."
De hardlooproute (rode lijn) liep precies langs het stuk bos in het midden van het kaartje
De hardlooproute (rode lijn) liep precies langs het stuk bos in het midden van het kaartje © Strava

Doen ze dit het hele jaar door?

"Ze doen dit in een hele korte periode waarin ze jongen hebben. Dan zijn ze extra alert, verdedigen ze hun territorium en willen ze hun jongen beschermen. Als ze aan het broeden zijn, is er niks aan de hand, pas daarna zie je dat ze dit gedrag vertonen. Het is een kwestie van een paar weken. Als het voedselaanbod goed is, groeien die jongen als kool en vliegen ze zo uit. Dan is het voorbij."

Gebeurt het op deze locatie bij Ouddorp vaker?

"Je bent de eerste die ik erover hoor. Deze plek heb ik de laatste jaren nog niet meegemaakt. Bij Oude-Tonge (25 kilometer naar het oosten op Goeree-Overflakkee, red) is ieder jaar een buizerd die lastig is en achter fietsers aan gaat, maar deze plek is nieuw. Maar dit gebeurt in het hele land hoor."

Kun je er iets tegen doen?

"Als ik meer meldingen krijg, zouden we in dat gebied kunnen zeggen: we sluiten de route af of zetten een bordje neer met een waarschuwing. Het is hun instinct, dus je kunt er niet veel tegen doen. Sommige mensen zetten een hoofddeksel of zelfs een bouwvakkershelm op. Het is maar een paar weken: even accepteren en daarna weer gewoon genieten van die cirkelende buizerds."
Boswachter Jan de Roon
Boswachter Jan de Roon © Rijnmond

Waarom vallen ze van achteren aan?

"Ook dat is waarschijnlijk instinct. Even het hoofd aantikken en iemand laten schrikken. Als ze nou even de nageltjes zouden vijlen, scheelt dat al, maar dat doen ze niet."

Waar zijn buizerds de rest van het jaar?

"Het is een vrij honkvaste vogel. Ze horen bij het Nederlandse landschap. Ze eten muizen, jonge konijntjes, maar het zijn ook aaseters. Als er een eend of haas is aangereden zie je er vaak als eerste een buizerd op zitten."

Is dit, wat je vaak hoort zeggen, een terrorbuizerd?

Nee, dat is vergezocht. Dit is gewoon wat in de natuur gebeurt. Daar moet je als mens niks mee willen. Het hoort erbij. Dan zou die vogel moeten gaan wijken, omdat wij daar willen lopen.
Boswachter Jan de Roon, verrast door de melding, gaat zelf snel een kijkje nemen in het bewuste stukje bos in de Duinen van Goeree, want hij wil het dier graag met eigen ogen zien, vertelde hij. Gekscherend zei hij dat hij dat hardlopend gaat doen, maar dan wel met een pet op.