DE HEF

Misschien ooit, maar voorlopig nog geen schip van Jeff door De Hef

De Hef
De Hef © Rick Huijzer
De Hef wordt voorlopig niet gedemonteerd voor het nieuwe jacht van de Amerikaanse miljardair Jeff Bezos. Scheepsbouwer Oceanco heeft aangegeven om voorlopig nog geen omgevingsvergunning aan te vragen. Het is een volgend hoofdstuk in een maandenlange soap.
Waarom er nog geen vergunning wordt aangevraagd, is niet bekend. In een brief aan de gemeenteraad sluit wethouder mobiliteit Vincent Karremans niet uit dat de scheepsbouwer in de toekomst wel aanspraak doet op een omgevingsvergunning. Zo'n vergunning is nodig om tijdelijk het val, het middenstuk van de brug, uit De Hef te verwijderen.
Er varen wel vaker grote jachten onder de brug door en meestal is dat geen enkel probleem. Met een vrije doorvaarhoogte van veertig meter passen er vrij forse schepen onderdoor. Alleen het superjacht van Bezos, dat geraamd wordt op zo'n 500 miljoen euro, is toch echt een maatje te groot. In februari bleek dat de gemeente Rotterdam niet tegen het demonteren van het middenstuk van De Hef was, om zo het schip toch te kunnen laten passeren.
Alleen dachten veel Rotterdammers daar anders over. Ze vonden dat je af moet blijven van een Rijksmonument. Daarnaast was er de kritiek dat álles maar te koop is, als je maar genoeg geld hebt. Een online petitie tegen het demonteren werd ruim 50 duizend keer ondertekend.
De mededeling dat de brug gedemonteerd zou worden, werd uiteindelijk als voorbarig bestempeld door Stadsbeheer en burgemeester Ahmed Aboutaleb. Twee maanden later, in april, leek Bezos toch zijn zin te krijgen: het Rotterdamse college stelde voor om De Hef tweemaal per jaar te demonteren, zodat schepen en jachten er onderdoor zouden kunnen varen. Dit was bedoeld om de werkgelegenheid die scheepswerven, zoals Oceanco, bieden te garanderen. Het middeldeel van de brug zou dan kunnen worden verwijderd op kosten van de partij die het aanvraagt.
Nu, wéér twee maanden later, is Bezos' boot nog steeds niet onder De Hef doorgevaren. De hele operatie lijkt nog niet door Oceanco te zijn afgeblazen. Het bedrijf zegt 'vooralsnog' geen vergunning aan te vragen. Hoe lang dat 'vooralsnog' inhoudt, blijft onduidelijk. Zo is het onvermijdelijk dat er nog méér hoofdstukken in het boek over Jeff en De Hef zullen volgen.