nieuws

Romantiek en nostalgie in jarige Maastunnel

"Ik vind het fantastisch! Vandaag is de tunnel jarig!", glundert een vrouw die al twintig jaar bijna dagelijks gebruik maakt van het voetgangersdeel van de Maastunnel in Rotterdam. Dinsdag is de tunnel precies 75 jaar oud. En dat mag gevierd worden.
In het roltrappengebouw kunnen mensen onder het genot van muziek een kop koffie of thee krijgen en, zolang de voorraad strekt, een groen keycord.

Praatje

Een leuk initiatief, vindt een voetgangster. Ze heeft in de loop der jaren al heel wat mensen leren kennen in de tunnel.
"Ja, heel leuke mensen. Je gaat hier elke dag van de week doorheen, soms kom je dan dingen, domme dingen ook, tegen en dan denk je: het is leuk om eens een praatje te maken."

Maas

Burgemeester Aboutaleb heeft dinsdagochtend tientallen Rotterdammers ontmoet die 'maas' in hun naam hebben. Zij konden zich daar vooraf via Facebook voor aanmelden. De hele groep is voor het roltrappengebouw op de foto gegaan.

Romantiek

Omdat het dinsdag ook Valentijnsdag is, is er volop romantiek in de jarige tunnel. 's Middags hebben vier echtparen hun huwelijksbeloften bekrachtigd.
Daarnaast is er een huwelijksaanzoek in de tunnel.

Verkeersslachtoffers

De Maastunnel heeft ook zijn verkeersdrama's gekend waarbij mensen om het leven zijn gekomen of gewond zijn geraakt. Feyenoordfan Piet Stevens verloor achttien jaar geleden zijn zoon bij een verkeersongeluk. De auto van een dronken chauffeur botste frontaal op de wagen waar zoon Raymond met een paar vrienden zat.
Raymond en een een vriend kwamen om het leven. Voor hen en andere verkeersslachtoffers is er dankzij de inspanningen van vader Stevens aan de zuidkant van de tunnel een monument gekomen.

Onderhoud

Komende zomer gaat de jarige tunnel twee jaar dicht voor grootschalig onderhoud. Het beton wordt gerenoveerd, er komt nieuwe ventilatie in, een nieuw alarmsysteem, verlichting en een nieuw communicatiesysteem.
Verder krijgt de tunnel een facelift. Er komen nieuwe tegels in, een nieuwe leuning, nieuw asfalt en de gebouwen aan de noord- en zuidzijde worden opgelapt.

Monument

De Maastunnel is een rijksmonument. Het is de oudste afgezonken tunnel van Nederland. De bijzondere status maakt het onderhoud voor technici lastiger. Er mag niets aan het uiterlijk van de tunnel veranderen.

Verkeersoverlast

Tijdens het onderhoud wordt aan een buis tegelijk gewerkt. De andere blijft open voor het verkeer van zuid naar noord. Dat gaat leiden tot overlast, verwacht projectleider Dieter van Staveren. Hij hoopt dat de verkeershinder afneemt als mensen aan de afsluiting van de tunnel zijn gewend.