GEZONDHEID

Zwaar overbelaste huisartsen kunnen druk niet meer aan: 'Als we de zorg overeind willen houden, moet er iets veranderen'

Huisarts Murid Siawash voor zijn Rotterdamse praktijk
Huisarts Murid Siawash voor zijn Rotterdamse praktijk © Rijnmond
Huisartsen in de regio Rijnmond voeren net als andere huisartsen in Nederland deze week actie om de zorg overeind te houden. "Er komt steeds meer bij. Dit kunnen we niet meer aan."
Huisartsen staan flink onder druk. Aan de ene kant gaan ze kopje onder in het werk. Aan de andere kant zijn er te weinig praktijkondersteuners, verpleegkundigen en doktersassistenten om de praktijk soepel te laten draaien. En dan wil het kabinet ook nog eens 2 miljard euro structureel per jaar bezuinigen op de gezondheidszorg.
"Het gaat niet meer", volgens huisarts Murid Siawash uit Rotterdam, ook bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging. "Als we de zorg overeind willen houden, moet er iets veranderen."

Lange wachtlijsten in ziekenhuizen en ggz

Siawash benoemt drie grote problemen waardoor huisartsen in de knel komen te zitten. Ten eerste moeten patiënten die hij doorverwijst veel te lang wachten op specialistische zorg. "Het duurt maanden, soms wel een half jaar."
Dat kan gaan om een mevrouw met een versleten heup die geopereerd moet worden in het ziekenhuis, maar ook om mensen die lijden aan depressie of psychose. Zij komen tussentijds geregeld terug bij de huisarts omdat de klachten aanhouden of zelfs erger. "Iemand met een psychose of depressie heeft recht op zorg. Het probleem is dat een huisarts de kennis niet heeft om deze te behandelen. De opleiding voor psychiater duurt een aantal jaar."
En die hebben huisartsen niet gehad, zegt Siawash. Ook patiënten met andere klachten die niet op tijd verholpen worden door wachtlijsten zorgen voor extra druk op de huisartsen omdat deze mensen terug blijven komen met klachten. Daardoor loopt de werkdruk voor huisartsen al jaren op, naast de druk die er al is door diensten in het weekend en Oudejaarsnacht.

Doktersassistenten moeilijk te vinden

Volgens Siawash is er iets mis met het systeem in Nederland. "Ik zie jonge collega's die de opleiding tot medisch specialist hebben afgerond maar geen baan vinden. Aan de andere kant zijn er lange wachtlijsten in ziekenhuizen."
Dan komt er nog eens een keer bij dat het lastig is om personeel te vinden dat huisartsen in de praktijk kan helpen, zoals doktersassistenten, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Ook volgens huisarts José Quartel in Hoek van Holland is het moeilijk om deze te vinden. "Terwijl we ze hard nodig hebben om het bedrijf draaiende te houden."
"De lonen moeten omhoog", vermoedt Siawash. Dan komen er volgens hem meer mensen af op een baan in de zorg. Maar dat is zomaar niet geregeld. "Verzekeraars moeten dat wel vergoeden."

Te weinig huisvesting voor huisartspraktijken

Dan is er ook nog een probleem met het vinden van huisvesting voor huisartsenpraktijken. "De gemeente Rotterdam helpt huisartsen daarbij. Maar dat is niet voor alle gemeentes vanzelfsprekend", weet Siawash.
Vrijdagmiddag staan er volgens de Rotterdamse medicus duizenden huisartsen op het Malieveld in Den Haag om de regering duidelijk te maken dat het zo niet langer kan. De meeste huisartsenpraktijken zijn dan gesloten. "Maar voor de spoedgevallen blijven we bereikbaar."