nieuws

'Verdedigers slimmer dan spitsen'

voetbalkooi.jpg
voetbalkooi.jpg
ROTTERDAM - Niet alleen kracht of conditie zijn belangrijk voor een voetballer, ook opleiding telt mee. Het blijkt namelijk dat spitsen vooral op het vmbo zitten, terwijl verdedigers het havo of vwo volgen. Dat zegt Bart Bisdom, onderwijskundig adviseur bij Feyenoord en bij het Thorbecke, de Rotterdamse school voor topsporters.
Volgens hem moet Oranje daarom tenminste één verdediger wisselen. De verschillen in niveau hebben volgens Bisdom niets met intelligentie te maken, maar met concentratie.
Aanvallende voetballers hebben meer moeite zich te concentreren op een ding, waardoor ze impulsiever en creatiever zijn. Die lage spanningsboog is voor de spitsen een groot voordeel op het veld, maar juist een nadeel op school. Voor het WK is daarom een strategische wissel nodig, vindt de adviseur.
“Heitinga staat op verdediging, maar heeft vmbo. Het zou kunnen dat hij iets impulsiefs doet in de zestien meter, waardoor we een strafschop tegen krijgen. Daardoor kunnen we de finale verliezen van Duitsland.” De oplossing is volgens Bisdom simpel. “Wissel hem voor Ooijer, want die heeft vwo.”
Bisdom keek naar de schoolresultaten van 34 verdedigers en 26 aanvallers op zijn opleiding, daaruit bleek dat twee op de drie van de verdedigers op het havo of vwo zaten, terwijl bij de spitsen maar één op de drie dit niveau haalde.